Hlavní obsah

Akcie Nokie zažily volný pád

Novinky, tov

Akcie finské telekomunikační společnosti Nokia ve čtvrtek ztratily skoro čtvrtinu hodnoty. Firma zklamala investory, když se rozhodla nevyplatit dividendy a zhoršila odhad tržeb kvůli tvrdé konkurenci na poli mobilních sítí 5G. Informoval o tom deník Financial Times (FT).

Foto: Antti Aimo-Koivisto, ČTK/AP

Předseda představenstva Nokie Risto Siilasmaa mluví k akcionářům v Helsinkách

Článek

Akcie Nokie na burze v Helsinkách oslabily o 24 procent, šlo o největší pokles od roku 1991. Odpoledne ztráty trochu zmírnily a oslabovaly o necelých 21 procent.

„Společnost Nokia naštvala investory, když její vedení rozhodlo, že nevyplatí dividendy za třetí a čtvrté čtvrtletí loňského roku. Nokia přitom přiznává, že je pro ni obtížné vyjít s penězi. Do budoucna však plánuje, že výplatu dividend obnoví,“ komentoval dění hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Mobily už nevyrábí

Nokia zhoršila odhad vývoje tržeb pro letošní i příští rok. Firmě se nedaří zvyšovat výnosy z mobilních sítí 5G na důležitých trzích v USA a Číně. Naopak náklady na rozvoj technologie 5G narůstají.

V Číně čelí firma tvrdé konkurenci domácí Huawei, kterou podporuje vláda, píší FT. V USA představuje nejistotu na straně poptávky po 5G chystané spojení technologických firem Sprint a T-Mobile. Dalším velkým konkurentem je švédský Ericsson.

Budoucnost patří 5G sítím. Co to ale vlastně je?

Mobil

Nokia je finská společnost zabývající se infrastrukturou v oblasti sítí a internetového protokolu, softwarem a souvisejícími službami.

Dříve se proslavila výrobou mobilních telefonů. V letech 1998 až 2011 byla dokonce největším výrobcem mobilních telefonů na světě. Společnost však nedokázala zachytit nástup chytrých telefonů a v roce 2014 divizi výroby mobilních telefonů prodala společnosti Microsoft Mobile.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám