Hlavní obsah

Akcie Erste Bank s rekordem

Novinky, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

České akcie se v novém týdnu vrátily k růstu, většina titulů ve SPAD zpevnila. Akcie Erste Bank dosáhly rekordní úrovně, nová cena 2963 Kč po pondělním přírůstku 3,20 procenta je nejvyšší v historii emise na pražské burze. Komerční banka znovu mírně oslabila, více však korigovaly cenné papíry Philip Morris.

Foto: OKD, a.s.

Šikmý kostel v Karviné

Článek

Zpevnily oba telekomunikační tituly, České radiokomunikace o 1,55 procenta na 281,80 Kč, Český Telecom o 0,46 procenta na 325,80 Kč. Po delší době posílil i ČEZ, a to o 0,69 procenta na 133,30 Kč. Philip Morris oslabil o 2,42 procenta na 14 991 Kč. Index PX 50 vzrostl o 0,76 procenta na 648,1 bodu.

Podle Michala Semotana z J Banky přes pondělní zvýšení kursů korekce asi ještě není u konce, proto radí k opatrnosti.

Po pomalém startu se více dařilo i evropským akciím. Deutsche Bank posílila o 2,5 procenta po zprávě, že analytici švýcarské UBS zvýšili její nákupní doporučení a cenový cíl stanovili na 68 eur. Akcie HVB Group posílily dokonce o 3,6 procenta a pojišťovna Allianz o 1,4 procenta. Naproti tomu DaimlerChrysler oslabil o 1,5 procenta, neboť trvají pochybnosti o ziskovosti její americké divize. List Detroit News v pondělí napsal, že se tu očekává další tlak na zvýšení rentability a snížení počtu pracovních míst.

Automobilky nyní nemají dobré vyhlídky na příštích 18 měsíců, prodej klesá v Evropě, v Severní Americe a v Japonsku je beze změn. Ve Spojených státech tři největší firmy General Motors, Ford a Chrysler doplatily na cenovou válku, kvůli pobídkám pro spotřebitele utrpěla jejich finanční situace.

Americké burzy zahájily růstem. Posilovaly zvláště technologické akcie po zvýšení ratingu výrobci počítačů IBM. Předpokládá se, že výsledky firem v sektoru výpočetní techniky se již ve třetím čtvrtletí zvýší naděje na vyšší celoroční zisky. Výzkumná studie firmy IDC předpokládá, že se letošní tempo růstu celosvětových dodávek počítačů zrychlí z 6,3 procenta na 8,4 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám