Hlavní obsah

Akcie ČEZ až nad 250 Kč

Právo, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Akcie energetického gigantu ČEZ napravily to, co nedokázaly v pondělí. Nejenže se udržely nad 240 Kč, ale překonaly dokonce hranici 250 Kč. Lavinu obnoveného zájmu domácích i zahraničních investorů dokumentuje velmi vysoký objem obchodů s tímto titulem. Také ostatní emise ve SPAD rychle posílily, zvláště pak Komerční banka a Český Telecom.

Foto: Valašský deník

Vsetínská Galerie Stará radnice vystaví výběr z díla valašského malířského rodu Kobzáňů

Článek

Hlavní index pražské burzy PX 50 dosáhl dalšího letošního více než desetiletého rekordu, když zpevnil o 3,30 procenta na 875,4 bodu. Důvodem překotného růstu ČEZ bylo zřejmě nové doporučení "kupovat" analytiků ING Financial Markets. Cílovou cenu stanovili na 279 Kč, potenciál růstu vidí tedy značný.

"Stačilo pár kupních příkazů a z důvodu neexistující nabídky byli tvůrci trhu nuceni dokupovat akcie zpět a tím táhli akcie ČEZ paradoxně dále vzhůru," uvedl Pavel Pikna z makléřské firmy Cyrrus. Rozhodování investorů mohl ovlivnit také návrh Evropské komise, která chce uvolnit 1,052 miliardy eur na uzavření čtyř jaderných reaktorů na Slovensku a v Litvě.

Odstavení jaderných elektráren vyžaduje značné sumy, na uzavření bohunické elektrárny by mělo připadnout do roku 2006 celkem 180 miliónů eur. Většina příspěvku EU je určena na technickou likvidaci jaderných zařízení, ale může být využita třeba i na rekvalifikaci zaměstnanců elektrárny.

Akcie ČEZ ve středu zpevnily o 6,53 procenta na 254 Kč. Český Telecom posílil o tři procenta na 343 Kč, Komerční banka o 4,06 procenta na 2848 Kč, Erste Bank o 2,49 procenta na 1069 Kč. Zpevnila dokonce i Zentiva, které se v posledním období příliš nedařilo, a to o 2,29 procenta na 566,50 Kč.

Evropské burzy posilovaly

Evropské burzy posilovaly, investoři oceňovali, že vysoké ceny ropy pomohou cenným papírům energetických firem a přehlíželi důsledky pro ostatní sektory ekonomiky. Růstu se těšily také kursy akcií hutních podniků po zprávě, že čínská vláda zvýšila svůj odhad růstu HDP.

Přední těžební firmy a zpracovatelé kovů, jako BHP Billiton, uzavřely s Čínou nové výhodné kontrakty o dodávkách.

Evropským exportérům na americké trhy prospěla zpráva, že zpomalení tempa růstu americké ekonomiky ve druhém čtvrtletí nebylo tak výrazné, jak se předpokládalo. Hrubý domácí produkt vzrostl v celoročním přepočtu o 3,3 procenta místo dříve uváděných 2,8 procenta a po tempu 4,5 procenta z prvního čtvrtletí. Informace pomohla například akcionářům německé chemické a farmaceutické firmy Bayer, která posílila o 2,19 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám