Hlavní obsah

Agentura poslala rating Maďarska hlouběji do spekulativního pásma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Agentura Standard & Poor's snížila rating dlouhodobých závazků Maďarska hlouběji do spekulativního pásma. Důvodem jsou obavy o střednědobý růst kvůli „neortodoxní politice vlády“. Rating klesl o jeden stupeň na BB, výhled je stabilní, napsala agentura Reuters.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Sídlo Standard & Poor´s

Článek

Maďarské ministerstvo hospodářství reagovalo na snížení ratingu oznámením, že krok S neodráží ekonomický výkon země a neměl by být brán vážně. Podle agentury současná vládní politika, včetně vládních rozhodnutí týkajících se finančního sektoru, mohou ohrozit střednědobý růstový potenciál země. To by mohlo podkopat snahy o omezení státního dluhu.

Maďarská vláda minulý týden schválila další opatření, která mají v příštím roce snížit deficit státního rozpočtu pod tříprocentní limit stanovený Evropskou unií. Maďarsko musí udržet letos i příští rok deficit pod třemi procenty, protože by jinak přišlo o milióny eur z fondů EU, což by mohl být pro ekonomiku velký problém.

Vláda již minulý měsíc schválila dva balíčky, které mají snížit deficit. Jejich součástí jsou vyšší daně pro finanční sektor a energetické firmy. Evropská komise však opatření označila za špatná a domnívá se, že ohrozí ekonomický růst v dlouhodobém výhledu.

Maďarská ekonomika ve třetím čtvrtletí zůstala v recesi. Hrubý domácí produkt klesl meziročně o 1,5 procenta, více než se čekalo, a ve srovnání s předchozím čtvrtletím se snížil o 0,2 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám