Hlavní obsah

Odstávka bloku Dukovan se protáhne. Netěsnost zkoumá speciální zařízení

Společnost ČEZ posunula termín zprovoznění druhého bloku Jaderné elektrárny Dukovany na začátek září. V úterý o tom informoval její mluvčí Jiří Bezděk. Blok energetici odstavili kvůli netěsnosti v jednom z parogenerátorů 24. června při zvyšování jeho výkonu po měsíční plánované odstávce. Původně přitom odhadovali, že práce zvládnou v řádu dnů.

Foto: ČEZ

Fotografie manipulátoru IRIS

Článek

V nejbližších dnech budou parogenerátor druhého bloku Dukovan kontrolovat speciálním zařízením dovezeným z Temelína.

„Milimetrovou netěsnost na jedné z tisíců trubiček teplosměnné plochy v parogenerátoru bylo jednoduché najít, ale dotčené místo je nutné přesně specifikovat. Přestože jde o technickou závadu předpokládanou projektem, blok není možné spustit na vyšší výkon bez ověření naprosto bezchybného stavu,” uvedl Bezděk.

Právě proto se podle něj energetici rozhodli využít speciální diagnostiku. V pondělí už od kolegů z Temelína převzali speciální manipulační zařízení IRIS, které používá tzv. rotační sondy. Ty jsou citlivější a přesnější. Nejdřív musí upravit některé části tohoto zařízení, včetně softwaru, tak, aby ho bylo možné použít pro dukovanský typ parogenerátoru. Pak provedou měření.

„Na základě jejich vyhodnocení zvolí pracovní postup a zahájí přípravu potřebných zařízení k provedení opravy," dodal mluvčí. Oprava by měla skončit na přelomu srpna a září. Následovat budou standardní testy a zkoušky spojené s náběhem bloku.

Foto: ČEZ

Jaderná elektrárna Dukovany

„Naší prioritou je bezpečnost a spolehlivost provozu, zejména s ohledem na zajištění dlouhodobého provozu. Nyní se proto soustřeďujeme na přesné stanovení rozsahu a způsobu opravy,” uvedl ředitel elektrárny Miloš Štěpanovský. Dodal, že modernější zařízení umožňující citlivější zobrazení místa závady, které má Temelín, dostanou příští rok i Dukovany.

Výroba Dukovan odpovídá pětině spotřeby elektřiny v Česku. Zbývající tři bloky dukovanské elektrárny jsou v provozu. Ve druhé polovině srpna by měla začít plánovaná odstávka prvního bloku spojená s výměnou pětiny jaderného paliva. Podle údajů, které firma ČEZ zveřejnila v systému Market Transparency (REMIT), má být tento blok odpojen od přenosové sítě koncem příštího týdne. Produkce elektrárny pak klesne na polovinu.

Elektrárna Dukovany je v provozu od roku 1985. Loni dodala do sítě 14,25 TWh elektřiny. ČEZ prověřuje možnosti provozu nynějších bloků přibližně do roku 2045.

Reklama

Související články

Dukovany neplánovaně odstavují druhý blok

Jaderná elektrárna Dukovany musí neplánovaně odstavit druhý blok, který byl po plánované odstávce v provozu od neděle. Důvodem je možná závada na jednom...

Výběr článků

Načítám