Hlavní obsah

Počet nezaměstnaných klesá, bez práce je 105 tisíc lidí

• Aktualizováno
Novinky, bož

Nezaměstnanost v Česku ve druhém čtvrtletí letošního roku meziročně klesla o 0,3 procentního bodu na 1,9 procenta. Vyplývá to z dat, jež v pondělí zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Bez práce je tak 104,9 tisíce osob. Počet pracujících se meziročně zvýšil o 6,7 tisíce na 5,296 milionu lidí. Statistici navíc zaznamenali změnu ve věkové struktuře pracujících. Jejich průměrný věk se zvyšuje.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Nezaměstnaní v Česku

Článek

„Česká populace stárne a je to vidět i na trhu práce. Průměrný věk zaměstnaných se od roku 2010 zvýšil o dva roky na více než 43 let,” uvedl Dalibor Holý z odboru statistiky trhu práce ČSÚ.

Pracující ženy jsou v průměru starší než muži. „Je to dáno zejména tím, že v mladším věku jsou ženy na rodičovské, starají se o děti a rodinu, a nejsou tak v zaměstnání,“ dodal Holý.

„Meziroční snížení počtu nezaměstnaných ve druhém čtvrtletí bylo způsobeno nejen vyšší poptávkou po sezónních pracovnících, ale též vytrvalou snahou firem naplnit potřebné stavy stálých pracovníků,” připomněl ekonom ze společnosti BDO Petr Kymlička.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Země EU s nejnižší nezaměstnaností

„Většina společností zatím výrazněji nepociťuje ekonomické zpomalení, a proto na trhu práce bez přestání hledá především kvalifikovanou pracovní sílu. Možnost výběru je tak pro podnikatele stále omezenější,“ doplnil Kymlička.

Podle aktuálních dat Eurostatu zveřejněných na konci července je nezaměstnanost v Česku stále nejnižší z celé evropské osmadvacítky. Druhá nejnižší je nezaměstnanost v Německu, tam však překročila tři procenta.

Rozdílná metodika statistických úřadů a úřadů práce
Úřad práce ČR uvádí počet nezaměstnaných registrovaných na úřadu a porovnává ho s počtem všech lidí ve věku mezi 15 a 64 lety, kteří žijí na daném území. Rozdílnou metodiku používá Český statistický úřad (ČSÚ).
ČSÚ na základě vlastního šetření prováděného v domácnostech měří takzvanou obecnou míru nezaměstnanosti podle metodiky Mezinárodní organizace práce (ILO). Výsledek se týká lidí ve věku mezi 15 a 64 lety a počítá se jako poměr nezaměstnaných a ekonomicky aktivních.
Statistické šetření umožňuje podchytit i velkou skupinu lidí bez práce, kteří si práci nehledají, neboť často nevěří, že by ji mohli nalézt.
Eurostat vychází ze stejné metodiky jako ČSÚ, jehož údajů využívá. Rozdíl je jen ve věkové kategorii. Eurostat porovnává nezaměstnanost lidí ve věku mezi 15 a 74 lety.

Reklama

Výběr článků

Načítám