Hlavní obsah

Lidé chtějí vodou šetřit, ale neumějí to

Právo, Jiří Novotný

Spotřeba pitné vody v ČR i přes její neustálé zdražování dál roste. Podle údajů Českého statistického úřadu jí loni průměrný Čech spotřeboval 89,2 litru denně, ještě o 1,6 litru více než v roce 2013. Potřebu vodou šetřit si přitom uvědomuje devadesát procent obyvatel. Metody, které volí, jsou ovšem často svérázné.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Ukázal to průzkum, který ve spolupráci s agenturou NMS Market Research provedla společnost Provident Financial. Pro polovinu Čechů je například běžnou praxí čištění zubů s tekoucím kohoutkem. Zbytečně tak protéká spousta vody.

„Dvě třetiny Čechů se za účelem neplýtvat vodou místo koupání sprchují. To je z pohledu spotřeby správné, pokud se sprchují krátce a vodu při mydlení vypínají. Což ale při sprchování 44 procent lidí vůbec nedělá,“ uvedl analytik Providentu Tomáš Černý.

Úsporám nesvědčí ani panující sucho

Jak připomněl, při čtvrthodinovém relaxu pod puštěnou sprchou může do kanalizace odtéct až 120 litrů pitné vody. Pouhé upřednostnění sprchy před vanou tedy nemusí být tím nejlepším řešením. Podobně je to s myčkou na nádobí, kterou má 40 procent dotázaných. „V porovnání s mytím pod tekoucím kohoutkem může myčka v domácnosti ušetřit až deset litrů vody za jeden cyklus, tedy až 3650 litrů ročně,“ řekl Černý.

Platí to ovšem, pouze když člověk myčku vždy důkladně naplní. Poloprázdnou myčku nebo pračku si přitom pouští 48 procent dotázaných.

Úspora vody je prostě pro Čechy téma, ne vždy však vědí, jak na to. Například dvanáct procent lidí šetří kohoutkovou vodu kupováním balené. Mezi lidmi s příjmy do 20 tisíc korun měsíčně za tímto účelem kupuje vodu v PET lahvích dokonce každý pátý. „Mnoho z nich si pak domů nosí stolní vodu, což je opět kohoutková voda balená v plastu,“ konstatoval Černý.

K šetření vodou samozřejmě nepřispívá ani skutečnost, že už pátým rokem sužuje na jaře i v létě Českou republiku horko a sucho. Není pak divu, že spotřeba pitné vody v domácnostech přes snahu spořit naopak roste.

Anketa

Snažíte se šetřit vodou?
Ano, ale moc se mi to nedaří
19,8 %
Ano, daří se mi to
71,7 %
Ne
8,5 %
Celkem hlasovalo 920 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám