Hlavní obsah

Podnikatelé jsou spokojeni, lidé nakupují

Právo, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podnikatelé mají radost, o zákazníky kupující jejich výrobky není v obchodech nouze. Vyplynulo to z Indexu očekávání firem ČSOB, který ve druhém čtvrtletí znovu posílil.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Malé a střední firmy pociťovaly přetrvávající silnou poptávku po zboží a službách a spokojenost s ekonomickým vývojem. Proti minulému čtvrtletí současně znatelně zesílila investiční aktivita,“ sdělili autoři průzkumu.

S ekonomickou situací v ČR je spokojeno 70 procent oslovených malých a středních živnostníků a zástupců firem, 11 procent z nich je rozhodně spokojeno. Růst optimismu se týkal všech kategorií, tedy malých a středních firem i živnostníků.

ČR je na třetí příčce EU s nejvyšší mírou zaměstnanosti osob ve věku 20 až 64 let

Lidé se nebojí utrácet, neobávají se ani o svá pracovní místa. Navíc prakticky všude rostou mzdy a platy, uvádějí statistici. ČR je stále na třetí příčce Evropské unie s nejvyšší mírou zaměstnanosti osob ve věku 20 až 64 let, potvrdil včera Český statistický úřad (ČSÚ).

Zaměstnanci scházejí

„Firmy a podnikatelé nemají problémy s prodejem svých produktů a služeb a v řadě případů by zvládli i vyšší objemy, nicméně je omezuje napětí na trhu práce. Důležitým faktorem příznivé nálady je domácí ekonomická stabilita a pokračující hospodářský růst,“ zhodnotil ředitel firemního bankovnictví ČSOB Petr Manda. Poptávka podniků po pracovní síle byla v posledním období enormní, potvrzuje Dalibor Holý z ČSÚ.

V evidenci úřadů práce (ÚP) se počet volných pracovních míst na konci dubna přiblížil hranici 340 tisíc. To je rekord za celou dobu této evidence. Dosažitelných uchazečů o zaměstnání ve věku 15 až 64 let bylo evidováno pouze 210 tisíc. Podíl nezaměstnaných osob (počet v evidenci ÚP poměřený k obyvatelstvu) byl 2,7 procenta.

Průměrná mzda jen za loňský rok vzrostla o 7,5 procenta při dvouprocentní inflaci. Loni si zaměstnanci reálně zvýšili kupní sílu o 5,3 procenta.

Předběžné výsledky za 1. čtvrtletí přitom naznačují, že v letošním roce bude situace pokračovat. Průměrná mzda vzrostla na 32 466 Kč, nominální meziroční přírůstek činil 7,4 procenta. S promítnutím inflace (2,7 procenta) byl mzdový růst opět o třetinu slabší, mzdy tedy reálně vzrostly o 4,6 procenta.

Statistiky ukazují, že v časech nízké nezaměstnanosti rozhodovala o finanční odměně více než kdy jindy nabídka a poptávka po pracovní síle. Například řídicím pracovníkům v obchodu a marketingu vzrostl plat mezi roky 2016 a 2018 jen o šest procent, zatímco mechanici a opraváři motorových vozidel si zlepšili mzdu o 12 procent, nástrojaři a příbuzní pracovníci o 14 a mistři ve výrobě o 16 procent.

Zedníci, kamnáři, dlaždiči a montéři suchých staveb dostali více o 11, automechanici o 12 procent. Montážním dělníkům vzrostly mzdy od 16 do 23 procent podle oboru a prodavačkám v prodejnách dokonce o 24 procent.

Anketa

Utrácíte v obchodech stále více?
Ano
15,3 %
Ne, snažím se šetřit
55,9 %
Utrácím zhruba stejně
28,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1144 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám