Hlavní obsah

Ceny benzinu stagnují, litr řidiči tankují v průměru za 33 korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průměrné ceny pohonných hmot v Česku stagnují. Benzin za poslední týden zlevnil o haléř na 32,95 koruny za litr. Cena nafty se nezměnila a zůstala na 32,03 koruny za litr. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 24. červenci

Článek

Nejdráž tankují motoristé v Praze. Litr naturalu vyjde v hlavním městě na 33,39 koruny. Stejné množství dieselu stojí v průměru 32,70 koruny.

Naopak nejnižší ceny mají pumpy na jihu Čech. Motoristé tam za litr benzinu platí v průměru 32,41 Kč. Nafta je v Jihočeském kraji za 31,39 koruny.

Důvodem stagnace jsou podle ekonomů relativně stabilní ceny ropy na světových trzích. Cena ropy Brent stagnuje na úrovni 64 dolarů za barel.

Může přijít mírné zdražení

„Na trhu s ropou je nejvýznamnější zprávou posledních týdnů rostoucí napětí mezi Iránem a USA. Zároveň je pro cenu ropy podporou pokles zásob v USA. Nicméně na druhé straně platí, že globální ekonomika zpomaluje, takže mezinárodní agentury snižují odhad růstu globální spotřeby ropy. Tyto dva faktory jsou v současnosti vyvážené, takže cena ropy stagnuje,” komentoval analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Stagnace cen pohonných hmot na tuzemských čerpacích stanicích tak podle něj vydrží i následující týden.

Ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda ale v příštím týdnu a během srpna počítá s mírným zdražováním benzinu kvůli oslabování koruny vůči americkému dolaru, v němž se ropa obchoduje.

„Česká měna ve středu znehodnotila na svoji nejslabší úroveň vůči dolaru od začátku června. V příštím týdnu lze očekávat zdražení pohonných hmot o pět až deset haléřů na litr,” odhadl Kovanda.

Reklama

Výběr článků

Načítám