Hlavní obsah

Boj o mýtné nekončí. Kapsch uspěl se žalobou

• Aktualizováno
Novinky, ČTK, tov, bož

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) musí znovu řešit smlouvu s novým provozovatelem mýtného, konsorciem CzechToll a SkyToll. Dosavadní provozovatel systému Kapsch ve čtvrtek uspěl se žalobou u Krajského soudu v Brně. Domáhá se toho, aby úřad zakázal plnění smlouvy.

Foto: Novinky

Policejní zátah ve firmě Kapsch v Praze

Článek

„Rozhodnutí soudu bereme na vědomí, pro samotnou přípravu spuštění mýtného systému od prosince letošního roku se nic nemění, smlouva s novým provozovatelem stále platí,” uvedl na dotaz Novinek mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka.

„Aktuální stav přípravy systému bude CzechToll prezentovat příští týden na kontrolním dni,” dodal.

Firma Kapsch tvrdí, že uzavření smlouvy bránilo dřívější předběžné opatření. Úřad původně dospěl k závěru, že není důvod zakázat plnění smlouvy. Prvostupňové rozhodnutí úřadu potvrdil také jeho předseda Petr Rafaj. Obojí ale nyní zrušil krajský soud.

„Žalovaný (ÚOHS) by nyní měl ten návrh žalobce (Kapsch) vzít znovu a vycházet z toho, že smlouva byla uzavřena v rozporu s předběžným opatřením,” řekl soudce David Raus.

Antimonopolní úřad, ministerstvo dopravy i konsorcium CzechToll a SkyToll u soudu navrhovaly zamítnutí žaloby. Domnívaly se, že předběžné opatření v době podpisu smlouvy už neplatilo a že stát mohl volně uzavřít smlouvu s vítězem tendru.

Kapsch mluví o zneplatnění smlouvy

Podle Kapsche soud nařídil ÚOHS, aby urychleně otevřel správní řízení a zneplatnil mýtnou smlouvu s CzechToll a SkyToll. Kapsch se ale bojí obstrukcí.

Konsorcium CzechToll a SkyToll uspělo ve sledovaném mýtném tendru s nabídkou na desetiletý provoz za 10,75 miliardy korun. Na pozici správce mýta tak má na konci roku vystřídat společnost Kapsch. Krajský soud už v květnu na základě jiné žaloby Kapsche uložil úřadu, aby znovu posoudil námitky firmy k novému tendru na mýtný systém. ÚOHS i ministerstvo dopravy proti rozhodnutí podaly kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu, o které zatím není rozhodnuto.

Reklama

Související články

Kapsch podal další žalobu kvůli mýtu

Společnost Kapsch podala u Krajského soudu v Brně další žalobu na antimonopolní úřad kvůli jeho rozhodování kolem mýtného tendru. V pondělí to uvedl mluvčí...

Přípravy na start satelitního mýta finišují

Česko-slovenské konsorcium firem CzechToll a SkyToll, jež loni zvítězilo ve výběrovém řízení vyhlášeném ministerstvem dopravy (MD), dokončuje v ČR budování...

Výběr článků

Načítám