Hlavní obsah

Američané hrozí Evropě dalšími cly. Kvůli Airbusu

Právo, Novinky, rei, bož

Spojené státy americké rozšířily seznam zboží z Evropské unie (EU), na něž by mohly uvalit clo kvůli subvencím pro Airbus, evropského konkurenta amerického výrobce letadel Boeing.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Airbus A350-1000. Kvůli subvencím pro evropského výrobce letadel chtějí Američané uvalit další cla na evropský dovoz.

Článek

Úřad obchodního zástupce ve Washingtonu přišel už v dubnu se seznamem dováženého zboží za 11 miliard dolarů (čtvrt bilionu korun) ročně, nyní přibyly produkty za další čtyři miliardy USD (90 miliard korun).

Jsou mezi nimi například skotská whisky, italský parmezán, třešně, maso, těstoviny či litinové trubky.

Očekává se, že EU zareaguje podobným opatřením, jako tomu bylo i v dubnu, ačkoliv veřejné slyšení k novému seznamu má v USA proběhnout až za měsíc. To už by mohl být znám verdikt Světové obchodní organizace (WTO), jež už dříve uznala, že evropské dotace pro Airbus jsou v rozporu s mezinárodními pravidly.

V létě by WTO měla vymezit rozsah přípustných amerických protiopatření. I americká vláda ovšem subvencuje Boeing, a Evropa proti tomu podala žalobu. Spory se táhnou již 15 let.

Americký prezident vedle toho rozpoutal řadu dalších obchodních sporů s většinou významných obchodních partnerů USA. Například EU americký prezident dlouhodobě hrozí uvalením vyšších cel na dovoz automobilů.

Spojené státy nyní uplatňují dovozní clo 25 procent na lehké nákladní vozy a pickupy a 2,5 procenta na menší auta. EU má na dovoz aut z USA jednotné clo deset procent.

Trump se opakovaně vyjadřuje, že by chtěl cla na dovoz osobních aut zvýšit na 25 procent. Zároveň odmítl nabídku Evropské komise, že by obě strany cla na dovoz automobilů zcela zrušily.

Reklama

Výběr článků

Načítám