Hlavní obsah

Křehký průmysl. Podmínky jsou podle manažerů nejhorší za deset let

Novinky, tov, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tuzemský průmysl stále silněji pociťuje nedostatek zakázek. Český předstihový index nákupních manažerů ze zpracovatelského průmyslu PMI za červen poklesl na 45,9 bodu. Nejen že tak zůstal v pásmu značícím útlum, kde se drží již od prosince loňského roku, snížením o jeden bod se navíc dostal na nejnižší hodnotu od července 2009, upozornili analytici.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Výroba aut v kolínské automobilce TPCA

Článek

Výsledek PMI je horší, než odhadovali analytici. Ti v průměru čekali mírné zlepšení.

Vývoj indexu podle ekonoma ING Jakuba Seidlera ukazuje, že situace v tuzemském průmyslu zůstává letos nadále poměrně křehká. Do velké míry domácí ukazatele následují vývoj v zahraničí, kde se PMI v Německu již v lednu dostal pod 50bodovou hranici a od té doby pod ní setrvává.

„Hlavní příčina je podle respondentů především slabá poptávka ze strany automobilového průmyslu a obchodní války,” řekl Seidler. Podle něj je proto naopak dobrou zprávou, že setkání zemí G20 minulý víkend nevedlo k další eskalaci obchodních rozepří, a naopak USA a Čína se chtějí vrátit k jednacím stolům.

Výrobní (někdy též zpracovatelský nebo sekundární) sektor je jedním ze tří sektorů ekonomiky, který se zabývá výrobou zboží a dalších výrobků. Patří sem třeba výroba strojů, druhotné zpracování surovin či výroba potravinářských výrobků. Nejde o služby ani prvovýrobu (zemědělství a těžba).

Roli hrají ale i domácí faktory. „Průmyslníci zaznamenali nižší poptávku jak zvenčí, tak i z tuzemska. Podniky na tuto situaci reagují snížením stavu zaměstnanců. Ten v červnu poklesl již po čtvrté v řadě. Nutno dodat, že na trhu práce tato skutečnost není dosud příliš znatelná a podíl nezaměstnaných v květnu dosáhl nejnižšího čísla v historii měření,” uvedla ekonomka Komerční banky Monika Junicke. Největším strašákem českých průmyslníků už ale podle ní není nedostatek pracovníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám