Hlavní obsah

Ve druhém pilíři lidé zapomněli 26 milionů

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ze zrušeného druhého důchodového pilíře si lidé ke konci letošního května dosud nevyzvedli 26,7 milionu korun. Jde o peníze 2383 lidí, kteří si je po zrušení druhého pilíře nenechali poslat od penzijní společnosti rovnou na svůj účet, složenkou nebo do třetího pilíře. Nyní je mají uložené na finančních úřadech, informoval Právo Lukáš Heřtus z tiskového oddělení Finanční správy.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Do ní penzijní společnosti na konci roku 2016 převedly naspořené peníze, 187 milionů korun 8894 lidem z celkového počtu 84 500 účastníků druhého penzijního pilíře, který v Česku fungoval v letech 2013 až 2015.

Finanční úřady teď s těmito penězi nakládají jako s daňovým přeplatkem. Správce daně si tedy třeba z částky může strhnout sumu, kterou dotyčný případně dluží na daních. Lidé si mohou peníze ze druhého pilíře vybrat z finančního úřadu nejpozději do konce roku 2023, pokud tak neučiní, zůstanou podle Heřtuse státu.

„První pracovní den roku 2024 budou přeplatky evidované na účtu Nevypořádané prostředky účastníka převedeny do státního rozpočtu,“ uvedl Heřtus.

Letos jen 70 zájemců

Jak také informoval, současný počet žádostí o vrácení nevypořádaných prostředků účastníků z penzijních společností je velmi nízký.

„Od začátku letošního roku zažádalo o vrácení prostředků odhadem sedmdesát účastníků za celou republiku, v průměru tedy čtrnáct účastníků měsíčně,“ řekl Právu Heřtus.

Aby byly bývalému účastníkovi druhého pilíře peníze vráceny, musí o ně požádat svůj místně příslušný finanční úřad. Ten by je pak měl vyplatit do 30 dnů od podání žádosti. „Prostředky budou daňovému subjektu vyplaceny pouze v případě, nebude-li mít na žádné dani evidovány nedoplatky,“ doplnil mluvčí Finanční správy.

Zrušen v roce 2016

Druhý pilíř penzijního systému zavedla pravicová vláda Petra Nečase (ODS) na začátku roku 2013. Lidé si mohli přesměrovat tři procenta odvodů ze státního systému do vlastního spoření u penzijních společností, částku ve výši dvou procent odvodů museli přidat ze svého. K začátku roku 2016 ale druhý pilíř zrušila vláda ČSSD, hnutí ANO a lidovců, kterou v jejím rozhodnutí podporovala většina nezávislých ekonomů.

Pro většinu lidí byl totiž druhý pilíř nevýhodný, odborníci mimo jiné poukazovali rovněž na příliš vysoké náklady penzijních společností, které pohlcovaly značnou část výnosů.

Levicovým stranám vadilo, že druhý pilíř vysává peníze ze státního průběžného financování penzí, které je dlouhodobě schodkové, pravice poukazovala na to, že soukromé spoření v penzijních fondech objem peněz v celém důchodovém systému zvyšuje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám