Hlavní obsah

Aktivisté narušili valnou hromadu ČEZ, protestují proti prodeji Počerad

Šest aktivistů ekologické organizace Greenpeace ve středu vniklo do sálu pražského kongresového centra Cubex, kde se koná valná hromada energetické společnosti ČEZ a přerušili jednání. Protestují proti možnému prodeji hnědouhelné elektrárny Počerady. Další zhruba dvacítka stojí před sálem.

Skupina ČEZVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Zhruba ve 12:45 se z předsálí začal ozývat hluk a rány. Pořadatelé se snažili zablokovat vstup do sálu, ale šestice protestujících pronikla až před řečnický pult. Rozvinuli tam transparenty s nápisy „Zastavte prodej Počerad” a „Climate change starts here” (Změna klimatu začíná zde). Předseda valné hromady poté jednání přerušil. Asi po 20 minutách začali s aktivisty vyjednávat přivolaní policisté.

Foto: Tomáš Čížek, ČTK

Aktivistka Greenpeace v kostýmu uhlí se jako minoritní akcionářka energetické firmy ČEZ pokouší o vstup na valnou hromadu ČEZ, která se konala 26. června 2019 v Praze.

„Policisté přijali oznámení o incidentu a okamžitě vyrazili na místo. Nebylo však nutné zasahovat. Ztotožnili jsme několik osob,“ řekl Novinkám mluvčí policie Jan Rybanský. Po asi 45 minutách aktivisté na výzvu policie opustili budovu a valná hromada znovu pokračuje.

Foto: Tomáš Čížek, ČTK

Aktivistka Greenpeace

Podle protestujících chce ČEZ elektrárnu prodat Severní energetické Pavla Tykače, což by prodloužilo její provoz o řadu let. Greenpeace na základě dat ze systému obchodování s emisními povolenkami, které zveřejnila Evropská komise, označila už dříve elektrárnu Počerady za největšího znečišťovatele v Česku.

Foto: Greenpeace - Petr Zewlakk Vrabec

Aktivisté protestují proti možnému prodeji hnědouhelné elektrárny Počerady.

Protest navázal na recesistický happening Greenpeace, který se odehrál před začátkem valné hromady. Jeden z akcionářů firmy ČEZ se při něm oblékl do kostýmu uhlí a šel poděkovat vedení firmy za to, že hodlá podporovat uhlí i v budoucnosti, například právě prodejem elektrárny Počerady.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Uhelná elektrárna Počerady skupiny ČEZ na Lounsku

„Akcionáři s kostýmem nebyli na valnou hromadu vpuštěni, přestože se prokázali občanskými průkazy,” uvedl mluvčí Greenpeace Lukáš Hrábek.

Výzvu za uzavření elektrárny Počerady podle Greenpeace již podepsalo téměř pět tisíc lidí, přidaly se i známé osobnosti jako třeba bývalí premiéři Petr Pithart či Vladimír Špidla, mostecká lékařka a senátorka Alena Dernerová či primář dětského oddělení žatecké nemocnice Jiří Biolek.

Valná hromada ČEZ bude mimo jiné schvalovat dividendu z loňského zisku ve výši 24 korun za akcii. Dividenda navrhovaná vedením ČEZ je nejnižší od roku 2006, kdy bylo akcionářům vyplaceno 20 korun za akcii. Nejvyšší byla za rok 2009, a to 53 korun za akcii, loni ČEZ vyplatil 33 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám