Hlavní obsah

Příliv pracovníků z ciziny se dál zrychlí

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedostatek pracovních sil je dnes v České republice největší bariérou hospodářského růstu. Vláda proto zvedla kvóty pro příliv zahraničních pracovníků na celkem 50 tisíc ročně. Ani to ovšem není konečné číslo a kvóty mají ještě růst. V nedělním diskusním pořadu ČT Otázky Václava Moravce to řekl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček

Článek

„Pro Ukrajince jsme teď dosavadní kvótu zdvojnásobili. Ve zrychleném režimu jich tedy do Česka bude moci ročně přicházet 40 tisíc. Kvóty zvyšujeme i pro pracovníky z dalších zemí, jako je Bělorusko, Kazach­stán či Indie. Plníme tak požadavek Hospodářské komory ČR na 50 tisíc nových zahraničních pracovníků ročně,“ informoval Havlíček.

Zatímco v roce 2001 bylo v ČR jen 103 tisíc zahraničních pracovníků, loni už 568 tisíc.

Chceme robotizovat, investujeme do digitalizace, ale to chce čas
ministr průmyslu Karel Havlíček

Ekonomka Ilona Švihlíková však označila zvyšování kvót za chybu. „Z ciziny dovezeme dalších 50 tisíc levných pracovníků pro montovny, což je krok zpátky. Česká ekonomika bude nadále stavěna tak, že potřebuje nízkokvalifikovanou pracovní sílu. To nekonvertuje s národohospodářskou strategií ČR do roku 2030, kterou nyní chystá ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO),“ upozornila.

Havlíček jí oponoval, že strategii nelze otočit ze dne na den. „Chceme robotizovat, investujeme do digitalizace, ale to chce čas,“ konstatoval.

Strategii Havlíček slibuje předložit vládě tak, aby mohla být schválena ještě letos. Obsahovat bude i novou koncepci vzdělávání, aby Česko mělo dostatek lidí schopných v nových, náročnějších podmínkách obstát.

Větší podporu rodinným firmám

Havlíček také ujistil, že stát více podpoří živnostníky a malé firmy, které jsou dodavateli těch velkých. „Ve spolupráci s dalšími ministerstvy jsme začali chystat zákon o podpoře rodinných firem. Snahou je vytvořit pro ně lepší administrativní prostředí, které například podstatně zjednoduší zaměstnávání rodinných příslušníků,“ uvedl.

Potřebu přeměnit český průmysl z dodavatele v producenta výrobků s vysokou přidanou hodnotou zdůraznil i další diskutující, Jan Švejnar z Kolumbijské univerzity v New Yorku.

„Konkurence na světovém trhu bude stále tvrdší, vždyť nikdo nechce dělat věci s nízkou přidanou hodnotou. Nejen ČR, ale i celá Evropská unie v tom ale ve srovnání s Čínou i USA zaspala,“ řekl Švejnar.

Švihlíková je k možnosti rychlé přeměny české ekonomiky skeptická. „Máme mnohé firmy, které dokážou přežít, jen když se lidem platí 13 tisíc hrubého měsíčně. Tedy na úrovni rozvojové země. A o transformaci na finálního výrobce se neúspěšně bavíme už třicet let,“ prohlásila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám