Hlavní obsah

Benzin i nafta u českých čerpacích stanic nadále zlevňují

Novinky, ČTK, bož

Pohonné hmoty v uplynulém týdnu opět zlevnily. Cena benzinu klesla od minulé středy o dalších 27 haléřů v průměru na 33,28 koruny za litr a nafta zlevnila v průměru o 18 haléřů na 32,35 koruny za litr. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 19. červnu

Článek

Paliva v Česku od poloviny února zdražovala, růst cen se zastavil na začátku června, v posledních týdnech nastalo zlevňování.

Nejdražší Natural 95 tankují řidiči i nadále na Vysočině, kde vyjde litr na 33,83 koruny. Ještě před týdnem to bylo o 20 haléřů více. Poté následuje Praha s průměrnou cenou 33,74 koruny za litr. Za týden přitom benzin v hlavní městě zlevnil o 21 haléřů na litr.

Nafta zůstává nejdražší v metropoli, kde ji benzinové stanice nabízejí v průměru za 33,06 koruny za litr. Oproti předchozímu týdnu tam stojí o 19 haléřů na litr méně. V ostatních regionech Česka platí motoristé za diesel méně než 33 korun za litr.

Nejlevněji vyjdou pohonné hmoty v Jihočeském kraji, kde litr Naturalu 95 řidiči kupují v průměru za 32,88 koruny, což je o 37 haléřů méně než před týdnem. Litr nafty přijde na jihu Čech v průměru na 31,83 koruny. O týden dříve byl o 28 haléřů dražší.

V žádném dalším regionu litr benzinu nestojí méně než 33 korun. Nafta je pod 32 korunami za litr ještě v Karlovarském a Ústeckém kraji.

Foto: Ahmed Jadallah, Reuters

Nádrž saúdskoarabské firmy Aramco

Ceny ropy ve středu mírně stoupaly. Severomořská ropa Brent kolem 17:00 SELČ přidávala 0,3 procenta na 62,31 dolaru za barel. Podobně americká lehká ropa WTI vykazovala růst o 0,3 procenta na 54,07 dolaru za barel.

K růstu přispěla data o poklesu zásob suroviny ve Spojených státech. K růstu cen ropy přispívá i napětí na Blízkém východě po útocích na tankery. Dnešního raketového útoku na sídla velkých ropných firem v Iráku si ale trh příliš nevšímal.

Členové Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se 1. července sejdou k jednání o případném pokračování dohody o omezení těžby. Ta platí do konce června a jejím smyslem bylo zvýšit ceny ropy a tím i příjmy jejích producentů. Druhý den se k jednání připojí i spojenci, kteří nejsou členy OPEC, ale k dohodě o omezení těžby se přesto připojili.

Reklama

Výběr článků

Načítám