Hlavní obsah

Ocelářský obr nevznikne. Evropská komise stopla spojení Tata Steel a ThyssenKrupp

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Evropská komise (EK) odmítla schválit navrhované spojení evropských ocelářských aktivit společností Tata Steel a ThyssenKrupp. Spojení by podle EK omezilo hospodářskou soutěž a v důsledku vedlo k vyšším cenám. Kroky, které firmy navrhly k rozptýlení těchto obav, nebyly podle unijní exekutivy dostatečné.

Foto: Yves Herman, Reuters

Eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová

Článek

Úterní rozhodnutí, které komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová zdůvodnila snahou zamezit vážným škodám pro evropské zákazníky a spotřebitele, firmy očekávaly. Již v květnu oznámily, že komisi nehodlají dále ustupovat.

„Ocel je zásadním vstupem pro mnoho výrobků, které každodenně používáme, od baleného jídla po automobily. V těchto sektorech v Evropě jsou zaměstnány miliony lidí a konkurenceschopné ceny jsou pro společnosti zásadní, aby obstály na světovém trhu,” upozornila Vestagerová.

Zákaz fúze je spíše výjimka

Ocelářský průmysl v EU zaměstnává okolo 360 tisíc lidí. Vestagerová zdůraznila také, že zákaz fúze je z hlediska komise zcela výjimečný postup.

Za deset let prý komise k takovému kroku přistoupila jen v deseti případech, schválila přitom na tři tisíce spojení firem. Návrh spojení indické Tata Steel a německé ThyssenKrupp EK podrobně zkoumala od loňského října.

Vyšší ceny, které by podle EK byly důsledkem spojení dvou významných evropských producentů, by prý nemohli zákazníci v plné míře kompenzovat například levnějším dovozem.

Léta jednání vyšla vniveč

Vniveč tak přišla léta jednání. Německá ThyssenKrupp se totiž na spojení svých evropských aktivit s evropskou divizí indické Tata Steel domluvila již v září 2017 po roce a půl jednání. Finální smlouvu společnosti následně podepsaly na začátku roku 2018 v německém Essenu, kde ThyssenKrupp sídlí.

Měl tím vzniknout druhý největší evropský ocelářský koncern po jedničce ArcelorMittal. Výsledkem spojení mělo být zrušení až čtyř tisíc pracovních míst. Záměr se i proto nelíbil odborovému svazu IG Metall, stejně jako dozorčí radě essenského koncernu.

Společnosti měly po sloučení zaměstnávat 48 tisíc lidí, z nichž 27 tisíc mělo přijít z ThyssenKruppu. Celkový obrat měl stoupnout o 400 až 600 milionů eur. Společný podnik měl sídlit v Nizozemsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám