Hlavní obsah

Špatná zpráva pro Česko: Němci dramaticky snížili odhad růstu ekonomiky

Novinky, bož
Aktualizováno

Růst německého hrubého domácího produktu by měl dosahovat 0,6 procenta. Vyplývá to z aktuálního odhadu Německé spolkové banky, o němž informovala agentura DPA. Ještě na konci loňského roku ale centrální bankéři očekávali, že ekonomika bude růst o 1,6 procenta. Na Německo je přitom pevně navázaná i česká ekonomika.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Růst německého hrubého domácího produktu by měl dosahovat 0,6 procenta. Na ilustračním snímku historická budova Říšského sněmu v Berlíně.

Článek

Jde tak o další potvrzení skutečnosti, že po období výrazné konjuktury se německá ekonomika dostala do fáze zpomalení.

Podle šéfa centrální banky Jense Weidmanna se však situace může ještě zlepšit. „Jakmile se rozběhne zahraniční poptávka, německý růst bude zase stát na pevnějším základě,“ uvedl.

Bankéři věří, že se vývoz ve druhém pololetí zase rozjede. Proto také předpokládají, že v roce 2020 růst německé ekonomiky zase zrychlí. Čekají, že HDP poroste o 1,2 procenta. Ale i v tomto případě jde o zhoršení prosincové prognózy, kdy hovořili o růstu o 1,6 procenta.

Vývoj německé ekonomiky je klíčový i pro vývoj české ekonomiky, která je založena na exportu. Třetina českého vývozu totiž míří právě k našim západním sousedům.

Reklama

Výběr článků

Načítám