Hlavní obsah

České stavebnictví v dubnu rostlo o devět procent

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Stavebnictví v ČR v dubnu meziročně zpomalilo růst na 8,9 procenta z březnových 12 procent. Oznámil to ve čtvrtek Český statistický úřad (ČSÚ). Staví se víc bytů, ještě více zrychlilo inženýrské stavitelství.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Stavební výroba

Článek

„Stavebnictví v dubnu pokračovalo v dobrých výkonech. Produkce rostla především na inženýrských stavbách a vysoký růst vykázala hodnota stavebních povolení," uvedla vedoucí oddělení statistiky stavebnictví ČSÚ Petra Cuřínová. Počty zahájených a dokončených bytů podle ní byly výrazně vyšší než loni.

Počet zahájených bytů v dubnu meziročně vzrostl o 34,2 procenta a dosáhl hodnoty 3341 bytů. Počet dokončených bytů stoupl o 26,5 procenta na 2736 bytů.

„Stavební výroba si dvojciferné tempo růstu z března sice neudržela, za růst na úrovni 8,9 procenta meziročně se ale také stydět nemusí,” komentovala ekonomka Komerční banky Jana Steckerová.

„Výrazně rostla především produkce inženýrského stavitelství - o 16,8 procenta. S teplým počasím se tak opět rozjelo budování silniční a železniční infrastruktury, což ČR potřebuje. V kvalitě silniční sítě podle Světové banky totiž zaujímá až 25. místo z 29 zemí EU,” upozornila.

Reklama

Výběr článků

Načítám