Hlavní obsah

Česká ekonomika rostla ve čtvrtletí o 2,6 procenta. Statistici vylepšili odhad

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle zpřesněného odhadu statistiků vzrostl hrubý domácí produkt v 1. čtvrtletí meziročně o 2,6 procenta. Růst české ekonomiky byl podpořen především domácí poptávkou. Původně Český statistický úřad (ČSÚ) odhadoval růst HDP o 2,5 procenta.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Hrubý domácí produkt ČR

Článek

Statistici také o desetinu procentního bodu zlepšili odhad mezičtvrtletního růstu hospodářství na 0,6 procenta.

„Růst byl podpořen zejména ochotou domácností více utrácet. Dalším faktorem byly i běžné a investiční výdaje vládních institucí,“ uvedl Vladimír Kermiet z ČSÚ.

Podle údajů se dařilo hlavně zpracovatelskému a strojírenskému průmyslu, nižší dynamiku růstu zaznamenala výroba dopravních prostředků a výroba elektrických zařízení. Meziroční pokles nastal v odvětví těžby a dobývání. Dařilo se většině odvětví služeb, především odvětvím dopravy a skladování, IT a telekomunikací.

Výdaje na mzdy rostly o osm procent

Statistici připomněli, že růst ekonomiky provází další pokles nezaměstnanosti. Objem mzdových nákladů ve čtvrtletí meziročně vzrostl o 8,1 procenta.

„Domácí ekonomika vykázala velmi zdravý růst. Ekonomiku podporovala zejména soukromá spotřeba. Její mezičtvrtletní dynamika byla druhá nejvyšší od ze začátku roku 2008. To může uklidnit obavy centrálních bankéřů, kteří svou současnou opatrnost ohledně zvyšování sazeb opírali také o argument nižší spotřeby,” komentoval ekonom Komerční banky Viktor Zeisel.

Reklama

Související články

Brusel zhoršil odhad růstu české ekonomiky

Tempo růstu české ekonomiky v letošním roce zpomalí na 2,6 procenta z loňských 2,9 procenta. Ve svém jarním hospodářském výhledu to předpověděla Evropská...

Německé hospodářství se vrátilo k růstu

Německá ekonomika se po balancování na pokraji recese v 1. čtvrtletí vrátila k růstu, HDP stouplo v porovnání s předchozími třemi měsíci o 0,4 procenta....

Výběr článků

Načítám