Hlavní obsah

Uber ve čtvrtletí prodělal miliardu dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Americký provozovatel alternativní taxislužby Uber Technologies v letošním prvním čtvrtletí navzdory růstu tržeb prodělal miliardu dolarů (přes 23 miliard Kč). Oznámila to ve čtvrtek firma. Hospodářské výsledky zveřejnila poprvé od svého vstupu na burzu.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Akcie Uberu od vstupu na burzu oslabily

Článek

Ztráta se prohloubila z 865 milionů dolarů v posledním čtvrtletí loňského roku. Čtvrtletní tržby podniku se meziročně zvýšily o 20 procent na 3,1 miliardy dolarů (72 miliard korun). Výsledky společnosti tak byly v souladu s očekáváním, napsala agentura Reuters. Uber masivně investuje do rozšiřování služeb, například v oblasti rozvozu jídla.

Podle serveru International Business Times je kumulovaná provozní ztráta Uberu od roku 2014 do roku 2018 celkem 12 miliard dolarů (279 miliard korun). To je rekordní částka v oboru technologických firem, výrazně vyšší než například souhrnná ztráta Amazonu v prvních letech fungování.

Po vstupu akcie oslabily

S akciemi Uberu se 10. května začalo obchodovat na newyorské burze. Primární veřejná nabídka akcií Uberu byla největší od roku 2014, kdy své akcie uvedl na burzu čínský internetový prodejce Alibaba.

Emisní cena akcií Uberu byla stanovena na 45 dolarů, což celý podnik ohodnotilo na více než 82 miliard dolarů. Po vstupu na burzu však akcie oslabily a v současnosti se jejich hodnota pohybuje zhruba deset procent pod emisní cenou.

Po oznámení výsledků akcie Uberu ve čtvrtek uzavřely obchodování o 0,35 procenta levnější a prodávaly se za 39,80 dolaru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám