Hlavní obsah

Inflace zpomalila na 2,8 procenta, zdražila zelenina i energie

• Aktualizováno
Novinky, tov

Meziroční růst spotřebitelských cen v dubnu zpomalil na 2,8 procenta z březnových tří procent, informoval v pondělí ČSÚ. Zdražily bydlení a zelenina, naopak zlevnil alkohol.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Inflace v Česku

Článek

Pokračuje zdražování potravin, oproti loňsku nejvýrazněji zdražila zelenina - o 31 procent, z toho ceny brambor stouply o 70,2 procenta.

Stouply také ceny bydlení, nájemné rostlo o 3,3 procenta, elektřina skoro o 12 procent a plyn o 3,6 procenta.

Mírně zlevnil alkohol, například pivo v průměru o procento. Klesly také ceny oblečení a obuvi a telekomunikačních služeb.

„Spotřebitelské ceny v dubnu meziměsíčně vzrostly o 0,1 procenta. Největší vliv na tento cenový růst měly ceny pohonných hmot, které se zvýšily o téměř čtyři procenta, což byl jejich největší meziměsíční růst od loňského května. Meziročně, tedy oproti loňskému dubnu, byly vyšší o 4,7 procenta,“ řekl Pavla Šedivá, vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ.

„Růst spotřebitelské inflace podle mě kulminoval již v březnu a přes tři procenta se již letos s největší pravděpodobností nepodíváme,” řekl Novinkám analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. V nadcházejících měsících očekává další zpomalení spotřebitelské inflace směrem k 2,5 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám