Hlavní obsah

Koruna už není miláčkem investorů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká koruna přestala být investory vnímána jako bezpečné útočiště a v důsledku nadměrných sázek na její růst se změnila „z miláčka ve vyděděnce”, napsala v pátek na svém webu agentura Bloomberg. Některé velké banky podle ní nyní sázejí na oslabování české měny.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Analytici před rokem předpovídali tříprocentní růst koruny, který se ale nedostavil.

O ztrátě statusu koruny jakožto bezpečného útočiště podle Bloombergu hovoří například hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská. „Trh s korunou nefunguje patřičným způsobem a měna ztratila svůj status bezpečného přístavu,” řekla.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj kurzu koruny k euru

Koruna v těchto dnech oslabuje, ačkoli Česká národní banka (ČNB) minulý týden přikročila k dalšímu zvýšení úrokových sazeb. Některé velké banky, například Raiffeisen Bank International, ING a JPMorgan, nyní namísto na růst české měny sázejí na její další pokles, píše Bloomberg.

Mírné oslabení koruny vůči euru čekají do začátku prázdnin i někteří analytici oslovení v anketě Novinek.

ČNB v letech 2013 až 2017 držela kurz koruny na uměle nízké úrovni, aby podpořila inflaci a hospodářský růst. Zahraniční investoři v té době masivně nakupovali koruny s vyhlídkou na růst kurzu po skončení intervencí. Ten se skutečně dostavil a česká koruna se v roce 2017 zařadila mezi měny s nejvyšším růstem. Následně však její posilování zastavily obchodní spory a nejistota kolem odchodu Británie z Evropské unie.

Zahraniční investoři se nyní snaží opustit své rozsáhlé sázky na korunu. Tento proces je však pomalý, protože ho komplikuje nedostatek zájemců o koupi české měny, upozorňuje agentura Bloomberg.

Reklama

Výběr článků

Načítám