Hlavní obsah

Český průmysl stagnuje

Novinky, tov
Aktualizováno

Průmyslová výroba v Česku v březnu výrazně zpomalila meziroční růst na 0,1 procenta z únorových 1,5 procenta. Rostla produkce v autoprůmyslu, klesla v energetice.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průmyslová výroba

Článek

Meziměsíčně byla průmyslová výroba o 0,1 procenta nižší.

„Průmyslovou produkci v březnu brzdilo odvětví energetiky, do záporných hodnot neklesl průmysl především díky výrobě aut a počítačů. Optimistický je březnový růst nových zakázek o šest procent,“ řekla Doris Fajfrová z oddělení statistiky průmyslu ČSÚ.

V odvětví energetiky šlo o meziroční pokles skoro o 14 procent, naopak výroba počítačů a přístrojů stoupla o 14,5 procenta. Produkce motorových vozidel rostla o čtyři procenta.

Nové zakázky dávají naději

Analytici očekávali svižnější růst průmyslu okolo 0,8 procenta.

„Je možné hovořit o stagnaci,” komentoval čísla z průmyslu ekonom ČSOB Petr Dufek. Potěšující podle něj je, že se k růstu vrátila výroba automobilů, která v posledních třech měsících zažívala útlum. „Pozitivní výsledek hlásí také další silné obory, a sice strojírenství nebo výroba elektroniky,” dodal.

Dobrou zprávou je také březnový nárůst nových zakázek v průmyslu o šest procent meziročně.

„Díky rostoucí hodnotě nových zakázek se český průmysl lépe vypořádá se slabšími výsledky z Německa, které doléhají na naše hospodářství,” dodal ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Reklama

Výběr článků

Načítám