Hlavní obsah

Airbus zvýšil provozní zisk

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropský výrobce letadel Airbus v prvním čtvrtletí zvýšil očištěný provozní zisk na 549 milionů eur (přes 14 miliard korun) ze 14 milionů eur před rokem, zejména díky vyššímu prodeji komerčních letadel. Informoval o tom server listu Financial Times.

Foto: Regis Duvignau, Reuters

K výraznému růstu očištěného zisku naopak přispěl vyšší odbyt letounů A320neo.

Článek

Společnost i tak uvedla, že byla silně zasažena rozhodnutím německé vlády zakázat vývoz vojenského materiálu do Saúdské Arábie. Prodloužení zákazu podle vedení firmy stálo Airbus 297 milionů dolarů (6,8 miliardy korun).

Divizi obrany a letectví klesl zisk na 101 milionů eur (2,3 miliardy) ze 112 milionů eur (2,56 miliardy korun) před rokem. K výraznému růstu očištěného zisku naopak přispěl vyšší odbyt letounů A320neo a snížení nákladů na větší model A350. Airbus nicméně i nadále čelí problémům při výrobě nových kabin pro model A321.

Očištěný provozní zisk divize helikoptér činil 15 milionů eur (342,9 milionu korun) ve srovnání s loňskou ztrátou ve výši tří milionů eur. Přispěly k němu vyšší odbyt a příjmy ze služeb.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám