Hlavní obsah

Kuba v krizi: Noviny vyjdou hubenější, obchody jsou vykoupené

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kubánské noviny musejí kvůli hospodářské krizi od příštího týdne snížit počet stran, některý den dokonce vůbec nevyjdou. Na vině je nedostatek papíru. S odkazem na oficiální deník kubánské komunistické strany Granma o tom informují světové agentury.

Foto: Desmond Boylan, Reuters

Havana

Článek

Podobné opatření přijal dřívější kubánský vůdce Fidel Castro na počátku ekonomického propadu v devadesátých letech - tehdy to byla předzvěst dalších vládou nařízených hospodářských omezení.

Sám list Granma vyjde příští středu a pátek jen na osmi místo obvyklých 16 stran. Také týdeníky Granma Internacional, Trabajadores a Orbe y Opciones se budou muset napříště spokojit jen s polovinou rozsahu. Deník vydávaný komunistickým svazem mládeže Juventud Rebelde v sobotu úplně přestal vycházet.

Foto: Stringer, Reuters

Vykoupený supermarket v Havaně

Podle vládního sdělení je opatření nezbytné kvůli "těžkostem s dostupností papíru". Jak připomněla agentura AFP, podobné oznámení vydal list Granma již 24. srpna 1991, a i tehdy jej zdůvodnil nedostatkem papíru. O pět dní později vláda zavedla přísná omezení distribuce pohonných hmot a dalších prostředků primární potřeby a zmrazila investice.

Nyní prožívá socialistický ostrov v Karibiku další krizi. Projevuje se nedostatkem potravin, jako jsou například vejce, mouka a kuřecí maso.

Foto: Stringer, Reuters

Lidé stojí ve frontě před řeznictvím v Havaně

Kuba doplácí na hospodářský propad spojenecké Venezuely. Caracas již dlouho dodává Havaně ropu za přednostní cenu a kubánská vláda ji pak přeprodává za cenu tržní. Nicméně kvůli hluboké hospodářské krizi ve Venezuele samotné jsou tyto dodávky v poslední době čím dál slabší. Kuba dostává ropu i z Alžírska, ale po rezignaci prezidenta Abdal Azíze Butefliky v tomto týdnu by se podmínky dodávek mohly změnit, uvedla agentura AFP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám