Hlavní obsah

Přebytek veřejných financí klesl

• Aktualizováno

Přebytek veřejných financí loni klesl z předloňských 1,57 procenta hrubého domácího produktu (HDP) na 0,89 procenta. Oznámil to ve středu Český statistický úřad (ČSÚ). Přebytek hospodaření vládních institucí za loňský rok činil 47,4 miliardy korun, zatímco za rok 2017 dosáhl téměř 80 miliard.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Dluh sektoru vládních institucí

Článek

Přebytek hospodaření sektoru vládních institucí, kam spadá nejen samotný státní rozpočet, ale také místní samosprávy a zdravotní pojišťovny, je podle ekonoma ING Jakuba Seidlera mírně nižší, než se původně předpokládalo.

Veřejné finance poprvé dosáhly přebytku v roce 2016, kdy činil 0,72 procenta HDP. V předchozích letech končilo hospodaření vládních institucí schodkem.

Zadlužení vládního sektoru ke konci roku 2018 meziročně kleslo o 1,95 procentního bodu na 32,71 procenta HDP. Zadlužení vládních institucí v posledních letech vytrvale klesá. Třeba v roce 2015 dosahovalo zhruba 40 procent HDP.

Rozpočet čeká horší výsledek

„V tuto chvíli očekáváme, že mírný pokles zadlužen vůči HDP bude pokračovat i v letošním roce, opět však zejména růstem nominálního HDP a přebytky generovanými místními vládami a zdravotními pojišťovnami, které by měly udržet celkové hospodaření vlády v nepatrně kladných číslech – samotný státní rozpočet bude vykazovat podstatně horších výsledků než v minulých letech,” dodal Seidler.

Analytici odhadují, že rozpočet letos skončí blízko plánovaného schodku 40 miliard, zatímco loni byl v přebytku 2,9 miliardy.

I tak si podle Seidlera Česko ve srovnáním s okolními zeměmi regionu stále vede slušně. „Tuzemská ekonomika má jeden z nejnižších vládních dluhů k HDP a zároveň hospodaří v posledních letech s přebytkem, na rozdíl od řady jiných zemí EU,” uzavřel.

Reklama

Výběr článků

Načítám