Hlavní obsah

Zájem o státní dluhopisy pro občany klesl

Lidé si v rámci druhé emise objednali státní dluhopisy určené pouze pro fyzické osoby za 942,7 milionu korun, informovalo ministerstvo financí. Při první emisi, která skončila v lednu, lidé objednali a uhradili státní dluhopisy za 2,92 miliardy korun.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová představila dluhopisy k výročí 100 let Československé republiky.

Článek

Tzv. Dluhopisy Republiky objednané v rámci druhé emise je nutné uhradit do středy. Jejich splatnost je šest let a průměrný roční výnos emise 1,99 procenta před zdaněním. Dluhopis Republiky podléhá standardní 15procentní srážkové dani.

V pondělí zároveň začalo ministerstvo přijímat objednávky na dluhopisy v rámci třetí emise, a to do 14. června. Dluhopisy budou následně vydány 1. července. Průměrný úrok před zdaněním stanovilo na 1,91 procenta.

První byl Kalousek

Zároveň úřad v rámci třetí emise nabídl nový typ dluhopisu, tzv. protiinflační. Jeho výnos je stanoven přesně podle vývoje spotřebitelských cen a navýšen o marži 0,50 procenta ročně. Minimální úrokovou sazbu MF garantuje na 0,5 procenta ročně. Splatnost i tohoto dluhopisu je šest let.

Resort zahájil prodej dluhopisů s názvem Dluhopis Republiky na počátku prosince. V rámci jednotlivých upisovacích období, která na sebe navazují, si mohou zájemci pořídit dluhopisy v minimální hodnotě 1000 Kč a maximální hodnotě pěti milionů korun. Objem emisí není předem stanoven, určeno je pouze období, kdy si je možné dluhopisy objednat.

Se spořicími dluhopisy pro domácnosti přišel jako první v roce 2011 tehdejší ministr financí Miroslav Kalousek. Dohromady se jich do roku 2014 prodalo za 106 miliard korun, z toho za 1,4 miliardy při jarní emisi 2014, kdy už byl ministrem financí současný premiér Andrej Babiš (ANO).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám