Hlavní obsah

Ceny pohonných hmot stouply o více než deset haléřů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průměrné ceny pohonných hmot v Česku za uplynulý týden znovu vzrostly. Benzín Natural 95 zdražil o 11 haléřů na 30,69 koruny za litr. Cena nafty od minulé středy stoupla o 14 haléřů na 31,43 koruny za litr. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje. Paliva zdražují od poloviny února. Předtím čtvrt roku vytrvale zlevňovala.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 13. březnu.

Článek

Nejdražší naftu v republice tankují motoristé v Praze. Litr dieselu stojí v hlavním městě v průměru 32,19 koruny. Nejvyšší průměrnou cenu benzínu vykazuje kraj Vysočina, kde litr vyjde na 31,54 koruny. Přes 31 korun platí řidiči za benzín ještě v hlavním městě a středních Čechách.

Naopak jako nejlevnější vychází ze srovnání Jihočeský kraj. Benzín stojí na jihu Čech v průměru 30,15 koruny a nafta 30,92 koruny za litr. V žádném jiném regionu se průměrná cena dieselu pod 31 korun nedostala.

Ve středu kolem 18:35 SEČ cena severomořské ropy Brent přidávala jedno procento na 67,34 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu vykazovala růst o 1,9 procenta na 57,96 dolaru za barel.

Americký vládní Úřad pro energetické informace (EIA) uvedl, že zásoby ropy v uplynulém týdnu v USA klesly o 3,9 milionu barelů. Analytici čekali naopak růst zásob, a to o 2,7 milionu barelů. Důvodem je vyšší produkce rafinerií.

Saúdská Arábie v pondělí uvedla, že s cílem omezit nadměrné dodávky ropy na trh a podpořit ceny hodlá příští měsíc snížit vývoz ropy pod sedm milionů barelů denně. Těžba ropy by měla zůstat pod deseti miliony barelů denně. V rámci dohody o těžbě kartelu OPEC a jeho spojenců se země zavázala, že bude těžit nejvíce 10,31 milionu barelů ropy denně.

OPEC a jeho spojenci se loni dohodli, že od ledna sníží dodávky ropy na trh, aby podpořili cenu suroviny. Tento týden ruské tiskové agentury oznámily, že Saúdská Arábie navrhuje, aby dohoda byla prodloužena až do konce roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám