Hlavní obsah

Auta a počítače potopily lednový zahraniční obchod

Novinky, tov
Aktualizováno

Bilance zahraničního obchodu Česka v lednu skončila v přebytku 12,1 miliardy korun, meziročně nižším o 7,7 miliardy korun. Vyplývá to z předběžných výsledků, které v pondělí zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Radek Plavecký, Právo

Článek

Výsledek ovlivnila horší bilance s počítači, elektrickými a optickými přístroji a ropou a zemním plynem.

„Ropa se v lednu již oklepala z prosincového propadu a nárůst cen nad hranici 60 dolarů za barel byl v obchodní bilanci znát. Na horších lednových výsledcích zahraničního obchodu se podepsala i bilance motorových vozidel,” komentovala ekonomka Komerční banky Jana Steckerová. Přebytek podle ní byl výrazně nižší, než očekávali.

Zpomalení Německa

Roli sehrál fakt, že výroba aut v lednu i v prosinci meziročně poklesla o výrazných deset procent. „Na automobilový průmysl dopadá nejistota spojená s brexitem i slabší zahraniční poptávka,” dodala Steckerová.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Bilance zahraničního obchodu

Naopak kladně se na výsledku zahraničního obchodu odrazila mimo jiné lepší bilance u obchodu s ostatními dopravními prostředky, jako jsou lodě, lokomotivy, letadla nebo jízdní kola.

Podle analytičky Raiffeisenbank Elišky Jelínkové za oslabením vývozu stojí také výrazné zpomalení ekonomiky Německa či hrozba uvalení amerických cel na evropský dovoz automobilů a jejich součástek.

Reklama

Výběr článků

Načítám