Hlavní obsah

Ceny benzínu a nafty druhý týden v řadě rostou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny pohonných hmot v Česku za týden opět vzrostly. Litr benzínu Natural 95 zdražil od minulé středy o devět haléřů na průměrných 30,58 koruny, litr nafty potom o 13 haléřů na 31,29 koruny. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje. Paliva zdražují zhruba dva týdny, předtím čtvrt roku vytrvale zlevňovala.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 6. březnu

Článek

Nejdražší pohonné hmoty zůstávají i nadále v Praze, ačkoliv tam zlevnily. Litr benzínu u tamních čerpacích stanic stojí v průměru 31,49 koruny, což je o čtyři haléře méně než před týdnem.

Litr nafty se v metropoli prodává průměrně za 32,11 koruny. Ještě před týdnem stál o tři haléře více. Cena litru nafty se přes 32 korun dostala již jen na Vysočině.

Nejlevnější Natural 95 řidiči natankují v Pardubickém kraji, kde průměrná cena litru tohoto paliva vzrostla o šest haléřů na 30,06 koruny. Nafta se prodává nejlevněji v jižních Čechách, a sice v průměru za 30,80 koruny za litr. Litr dieselu přitom na jihu Čech za týden o 12 haléřů zdražil.

Ropa ve středu zlevňovala

Zásoby ropy v USA se podle zprávy vládního energetického úřadu EIA minulý týden zvýšily o 7,1 milionu barelů. Analytici čekali růst jen o 1,2 milionu barelů. Ceny ropy v reakci na to ve středu klesaly.

Kolem 18:15 SEČ cena severomořské ropy Brent klesla o 0,3 procenta na 65,68 dolaru za barel. Lehká americká ropa WTI ve stejnou dobu zlevnila o jedno procento na 55,99 dolaru za barel.

Růst těžby v Severní Americe podkopává snižování těžby Organizací zemí vyvážejících ropu (OPEC) a dalšími předními producenty ropy včetně Ruska. Jejich dohoda o koordinovaném snížení těžby přispěla k růstu cen v letošním roce zhruba o 20 procent.

Anketa

Porovnáváte ceny benzínu než natankujete?
Vybírám nejlevnější čerpací stanice
55,1 %
Tankuji na nejbližší stanici, když zrovna potřebuji
5,1 %
Mám oblíbené čerpací stanice, cena není nejdůležitější
39,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 78 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám