Hlavní obsah

Čtyřem největším českým bankám stoupl zisk na 55,1 miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtveřice největších bank v Česku – Česká spořitelna, ČSOB, Komerční banka a UniCredit Bank – loni vydělala 55,1 miliardy korun. To je o 500 milionů meziročně více. Vyplývá to z výsledků bank. Důvodem rekordního zisku je podle expertů příznivá ekonomická situace a rostoucí zájem o úvěry.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Čtveřice největších bank v Česku – Česká spořitelna, ČSOB, Komerční banka a UniCredit Bank – loni vydělala 55,1 miliardy korun.

Článek

„Na výsledcích se podepsala solidní poptávka po úvěrech. Tu táhl nahoru zejména rekordní zájem o hypotéky, jejichž objem kulminoval těsně před říjnovým zavedením nové regulace centrální banky,“ uvedl analytik Cyrrusu Tomáš Pfeiler.

České spořitelně v loňském roce vzrostl čistý zisk meziročně o 5,1 procenta na 15,4 miliardy korun. Akcie majitele spořitelny – rakouské Erste Bank – v průběhu čtvrtečního obchodování poskočily o 3,8 procenta na 838 koruny za akcii ze středečních 807 korun.

Čistý zisk skupiny ČSOB loni klesl o desetinu na 15,8 miliardy korun. Komerční banka v loňském roce zaznamenala mírný pokles čistého zisku o 0,6 procenta na 14,8 miliardy korun. Za poklesem stojí jednorázové položky v porovnávaných obdobích, bez nich zisk oproti roku 2017 stoupl o 5,8 procenta.

Česká a slovenská UniCredit Bank vykázaly loni čistý zisk 353 milionů eur (9,1 miliardy korun), což znamená meziroční nárůst o 24 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám