Hlavní obsah

Billa a Penny dostaly pokutu 164 milionů

Novinky, tov
Aktualizováno

Řetězce obchodů Billa a Penny Market patřící německé skupině Rewe v Česku zneužily významnou tržní sílu. Spolupracovaly při vyjednávání s dodavateli, uvedl v pátek Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Firmám uložil rekordní pokutu 164 milionů korun.

Foto: archiv, Právo

Článek

Billa má zaplatit pokutu 70 971 000 korun a Penny 93 377 000, dalších 24 tisíc zaplatí jejich dceřiné společnosti Rewe Buying Group.

Úřad na základě informací od dodavatelů a zjištění z předběžného šetření zahájil správní řízení, v němž se zaměřil na způsob, jakým účastníci řízení, kteří jednali ve vzájemné spolupráci jako nákupní aliance, sjednávali a získávali od svých dodavatelů potravin tzv. RBG bonusy.

RBG bonus
Poplatek placený dodavateli za to, že od nich řetězec odebírá zboží. Zkratka odpovídá názvu společnosti Rewe Buying Group.

„Po novelizaci zákona o významné tržní síle v roce 2016, jež jakékoliv platby bez protiplnění zapověděla, začali účastníci řízení RBG bonus převádět do podoby množstevní nebo cenové slevy. U některých dodavatelů však byl RBG bonus i nadále vybírán v původní podobě,” uvedl předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Nezákonný poplatek

„Úřad ve svém rozhodnutí dospěl k závěru, že RBG bonus je ve všech výše uvedených podobách poplatkem bez reálného protiplnění, který byl vyžadován bez oprávněného důvodu a je nezákonný,” dodal Rafaj.

Současně byl v některých případech RBG bonus podmínkou dodávek potravin do předmětných obchodních řetězců. Úřad odhalil celkem 23 správních deliktů u 22 dodavatelů, kteří byli tímto nezákonným poplatkem postiženi.

Proti rozhodnutí nebyl podán rozklad a již nabylo právní moci. „Skupina Rewe podnikla odpovídající opatření, aby se podobné pochybení v budoucnu již neopakovalo," řekl ČTK mluvčí Rewe Group Michael Šperl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám