Hlavní obsah

Hackeři zaútočili na maltskou Bank of Valletta, peníze chtěli převést do Česka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Valletta

Útok hackerů uzavřel ve středu Bank of Valletta, druhý největší bankovní ústav na Maltě, napsala agentura DPA. Mimo provoz byly nejen bankovní přepážky, ale také bankomaty, internetové bankovnictví i další služby společnosti.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Maltský premiér Joseph Muscat uvedl, že hackeři chtěli ukrást 13 milionů eur (zhruba 335 milionů Kč), které se pokusili převést na účty ve Velké Británii, Spojených státech, České republice a Hongkongu. Peníze byly vysledovány a banka se nyní snaží podvodné transakce zvrátit.

Vedení banky v prohlášení ujistilo klienty, že jejich účty nejsou ohroženy a že se snaží co nejdříve zprovoznit veškeré služby. Současně oznámilo, že bankovní ústav úzce spolupracuje s policií na nalezení pachatelů útoku.

Banka podle premiéra Muscata během středečního rána zjistila nesrovnalosti u mezinárodních transakcí. Maltská bezpečnostní služba poté bance sdělila, že obdržela ze zahraničí informaci, podle které je společnost terčem kybernetického útoku. Banka pak přerušila provoz, aby minimalizovala rizika.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám