Hlavní obsah

Přebytek zahraničního obchodu loni klesl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zahraniční obchod Česka loni skončil v přebytku 132,7 miliardy korun, meziročně tak byl o 30,8 miliardy korun nižší. V porovnání s rokem 2017 se vývoz tuzemských firem zvýšil o 3,5 procenta a o 4,6 procenta vyšší byl i dovoz. Ve středu o tom informoval Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Vincent West, Reuters

Největším obchodním partnerem Česka je Německo. Ilustrační foto

Článek

V samotném prosinci obchodní bilance skončila patnáctimilionovým schodkem, výsledek byl však meziročně o 3,6 miliardy korun lepší.

Podle ředitele odboru statistiky zahraničního obchodu ČSÚ Karla Krále největším obchodním partnerem Česka bylo loni Německo, kam směřovala téměř třetina tuzemského vývozu. Na dovozu do České republiky se z více než jedné čtvrtiny podílí Německo.

Kladný vliv měl hlavně obchod s auty

Prosincovou obchodní bilanci kladně ovlivnil zejména obchod s auty, počítači a kovy. Přebytek obchodu s motorovými vozy se meziročně zvýšil o 4,2 miliardy korun.

Prosincový vývoz českých firem se proti stejnému měsíci roku 2017 zvýšil o 1,6 procenta a dovoz o 0,2 procenta na shodných 255,4 miliardy korun.

Globální rizika hrozí i českému exportu

„Pokud by došlo k naplnění některých globálních rizik, jako je prudké ochlazení německé ekonomiky, obnovení obchodní války mezi USA a Čínou či komplikace s brexitem, bude i český export vystaven prudkému ochlazení,” připomněla analytička Raiffeisenbank Eliška Jelínková.

„Pokud výše zmíněná rizika nebudou naplněna, očekáváme v letošním roce pouze mírné oslabení zahraničního obchodu na 80 miliard korun,” dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám