Hlavní obsah

Benzin a nafta nadále zlevňují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průměrná cena benzinu Natural 95 za poslední týden klesla o 17 haléřů na 30,67 koruny za litr, naposledy ji řidiči za tuto cenu tankovali loni v březnu. Nafta zlevnila za poslední týden o 15 haléřů na 31,11 koruny za litr, kde byla naposledy loni v květnu. Vyplývá to z údajů firmy CCS. Nafta je dražší než benzin od začátku loňského listopadu.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 30. lednu

Článek

Ceny pohonných hmot v Česku klesají už 12 týdnů. Před rokem byla průměrná cena benzinu vyšší, činila 30,93 koruny za litr. Naftu ale pumpy prodávaly zhruba o korunu levněji, a to v průměru za 30,04 koruny za litr.

Nejdražší pohonné hmoty v Česku zůstávají v Praze. Litr benzinu se v metropoli prodává v průměru za 31,85 koruny, litr nafty za 32,11 koruny. V žádném jiném regionu se průměrná cena nafty přes 32 korun nedostala.

Nejméně zaplatí řidiči za benzin v Ústeckém kraji, a to 30 korun za litr. Nejlevnější naftu tankují motoristé na jihu Čech, a to v průměru za 30,46 Kč za litr.

Ekonom: Kvůli Venezuele benzin nezdraží

„Ceny budou klesat i v následujícím týdnu, a to zhruba o 10 až 15 haléřů na litr. Důvodem je skutečnost, že ceny ropy se po loňském propadu stále drží poměrně nízko, například ropa typu Brent se prodává za více než 62 dolarů za barel. Přitom v říjnu, před propadem, přesahovala její cena 86 dolarů za barel,” komentoval situaci ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

Kovanda upozornil, že aktuálně ropa zdražuje po uvalení amerických sankcí na venezuelský státní ropný podnik.

„Případný výpadek dodávek venezuelské ropy na světové trhy však cenu ropy příliš nezvýší, pokud budou nadále přetrvávat obavy z globálního ekonomického zpomalení a obchodní války. Situace ve Venezuele tak zatím nemá potenciál zdražit českým řidičům benzin či naftu,” soudí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám