Hlavní obsah

České jaderné elektrárny loni vyrobily o šest procent víc elektřiny

Novinky, tov

Jaderné elektrárny Dukovany a Temelín loni dodaly do sítě téměř 30 terawatthodin (TWh) elektřiny, o šest procent víc než v roce 2017. Na nárůst měla rozhodující vliv výrazně vyšší meziroční výroba v Dukovanech.

Foto: ČEZ

Jaderná elektrárna Dukovany

Článek

Výroba v českých jaderných elektrárnách se zvyšuje už druhým rokem po sobě. Minule to bylo díky rekordní produkci Temelína, tentokrát výrazně pomohly Dukovany, které do sítě dodaly 14,25 TWh, což je o pětinu více než v předchozím roce, a dosáhly tak šesté nejlepší výroby v historii.

Jaderná elektrárna Temelín na jihu Čech vyrobila 15,66 TWh elektřiny. Proti dosavadnímu historickému rekordu z roku 2017 to bylo o 0,8 TWh méně.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Výroba jaderných elektráren v ČR

Stačilo jen o něco chladnější počasí nebo den provozu navíc a české jaderné elektrárny by dosáhly symbolické hranice výroby ve výši 30 terawatthodin, (tedy 30 miliard kilowatthodin), jako se podařilo už v letech 2012 až 2014. Ve skutečnosti se ukazatele výroby o půlnoci 31. prosince zastavily na číslici 29,91 TWh.

„Překonat plán je fajn a samozřejmě je to úspěch, ale daleko důležitějším parametrem je bezpečnost provozu, ve které neexistují kompromisy. A to chceme a musíme dokladovat každodenním provozem,“ řekl ředitel divize jaderná energetika a člen představenstva ČEZ Bohdan Zronek.

Obě české jaderné elektrárny jsou důležité z pohledu snižování emisí. Zdroje nevypouštějící skleníkové plyny se loni v rámci společnosti ČEZ podílely na produkci elektřiny zhruba 55 procenty. Na počátku 90. let to byla jen čtvrtina.

Reklama

Výběr článků

Načítám