Hlavní obsah

Exšéf Nissanu zůstává v Japonsku ve vazbě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokijský soud znovu prodloužil o dalších deset dní vazbu exšéfovi automobilky Nissan Motor. Carlos Ghosn má ve vězení nově zůstat až do 11. ledna, informují světové agentury.

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Carlos Ghosn

Článek

Ghosna, který je ve vyšetřovací vazbě již déle než měsíc, vyšetřovatelé viní ze závažného zneužití důvěry. Podle prokuratury přenesl na svého zaměstnavatele, jehož dříve zachránil před krachem, ztráty ze svých soukromých investic ve výši 1,85 miliardy jenů (378,4 miliardy Kč).

Ghosn stále formálně zastává funkci předsedy správní rady i výkonného ředitele ve francouzské automobilce Renault, se kterou tvoří Nissan alianci. Jeho bývalá pravá ruka Greg Kelly, zadržený stejně jako Ghosn 19. listopadu, již byl propuštěn na kauci.

Obavy o budoucnost aliance

Termín začátku procesu stále není znám a není jisté, zda se Ghosn bude také moci dostat z vazby na kauci, protože vyšetřovatelé se obávají, že by se mohl pokusit o útěk. Manažer proti sobě vznesená obvinění popírá.

V Brazílii narozený Francouz libanonského původu řídil Nissan dvě desetiletí. Renault v současnosti vlastní v Nissanu podíl přes 43 procent, zatímco Nissan má v Renaultu zhruba 15procentní podíl. Nissan rovněž vlastní zhruba třetinový podíl v Mitsubishi a má nad touto japonskou automobilkou faktickou kontrolu. Ghosnovo zadržení vyvolalo obavy ohledně budoucnosti aliance Renault-Nissan-Mitsubishi.

Kvůli několikerému prodloužení Ghosnovy vazby se snesla mezinárodní kritika na některé japonské vyšetřovací praktiky. Kromě možnosti prodlužovat vazbu dlouhé měsíce až do zahájení procesu se v Japonsku na příklad obhájci nesmějí zúčastňovat výslechů, které mohou trvat až osm hodin denně, připomněla agentura Reuters.

Reklama

Související články

Francie chce pro Renault dočasnou správu

Podle francouzského ministra financí Bruna Le Maireho zatčený šéf aliance Renault–Nissan–Mitsubishi Carlos Ghosn není schopen vést automobilku Renault. V úterý...

Výběr článků

Načítám