Hlavní obsah

Každý Čech v kanceláři před Vánocemi „proflákal“ v práci 7000 korun

Novinky, tov

Od začátku prosince čeští zaměstnanci pracující u počítače strávili v průměru hodinu a 48 minut denně soukromými aktivitami, hlavně nákupem dárků, výběrem dovolené či sledováním multimédií. Proti loňsku se „proflákaný” čas ještě prodloužil a v průměru firmy připravil o 7223 korun na jednoho zaměstnance, vyplývá z analýzy společnosti Truconnexion.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Kolik času věnují zaměstnanci soukromým aktivitám před Vánoci

Článek

„Účet za předvánoční zneužívání pracovního času je závratný. V přepočtu na jednoho zaměstnance se vyšplhal na rekordních 7223 korun. To je o 1599 korun více než loni. Během adventu zaměstnanci na pracovišti tráví denně hodinu a 48 minut soukromými aktivitami, zejména nákupem dárků a přípravou na vánoční svátky,” uvedl Martin Hnízdil z Truconnexion.

Trend okrajování pracovní doby ve prospěch soukromých aktivit zaměstnanců podle analýzy dosahuje vrcholu, za posledních pět let se denně promrhaný čas prodloužil o 23 minut.

Nakupují a čtou zprávy

Na produktivitě zaměstnanců firmy nejvíce tratí v prosinci. Stejně jako v předchozích letech i letos podle analýzy dochází ke zneužívání pracovního času a poklesu pracovního výkonu ve všech kancelářských profesích: tedy tam, kde mají zaměstnanci přístup k počítači a internetu. Letos v rozmezí od 1. do 19. prosince vzrostla na pracovišti míra zneužívání pracovního času meziročně o 8 minut na 108 minut denně.

Za poklesem pracovní morálky před koncem roku stojí vedle nakupování a plánování zimní dovolené také zábava, zejména četba zpravodajství, sledování multimédií a sociální sítě.

„V analýze se jasně odráží růst platů, protože zaměstnanci více navštěvují webové stránky s nabídkou ubytování či dovolených v zahraničí. Napomáhá tomu i rozmach chytrých telefonů, které umějí to samé, co běžný počítač. Češi se proto ,poflakují‘ stále více na mobilu, kam se přesouvá značná část nepracovních aktivit,“ dodal Hnízdil.

Pod dohledem

Masivní zneužívání pracovního času zaměstnavatelům samozřejmě vadí. Zahálka zaměstnanců je proto jedním z hlavních důvodů, proč některé firmy elektronicky monitorují, jak zaměstnanci nakládají s výpočetní technikou. Za prokazatelné zneužívání pracovní doby jim může hrozit propuštění.

Truconnexion je velký poskytovatel služeb pro správu a monitoring firemní výpočetní techniky. Firma již osmým rokem zveřejňuje míru zneužívání pracovního času na základě analýzy dvou set společností působících v ČR. Měření se zaměřuje na administrativní profese, tedy tam, kde je výpočetní technika každodenním pracovním nástrojem.

Anketa

Věnovali jste se před Vánocemi v práci soukromým aktivitám?
Ne
59,8 %
Ano, méně než hodinu denně
8,2 %
Ano, víc než hodinu denně
32 %
Celkem hlasovalo 1380 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám