Hlavní obsah

Skandál Danske Bank s praním špinavých peněz může potopit celé Dánsko

Novinky, bož

Skandál s praním špinavých peněz dánského finančního domu Danske Bank, do nějž je zapletena i největší německá bankovní společnost Deutsche Bank, je natolik závažný, že může ohrozit finanční stabilitu severské země. Ve své analýze to v pátek uvedla dánská centrální banka.

Foto: Chris Helgren, Reuters

Logo Danske Bank

Článek

„Problémy s praním špinavých peněz v jediné bance by se mohly rozšířit na celý finanční sektor a mohly by ovlivnit finanční stabilitu,“ uvedla centrální banka.

Danske Bank měla umožnit podezřelé finanční převody v objemu 200 miliard eur (5,2 bilionu korun), na což upozornil bývalý zaměstnanec Danske Bank, whistleblower Howard Wilkinson.

Minulý týden navíc v Evropském parlamentu uvedl, že se případ týká i největší německé investiční banky Deutsche Bank, jež měla přes dánskou Danske Bank vyprat zhruba 150 miliard dolarů (3,4 bilionu korun) pocházejících z podezřelých fondů. [celá zpráva]

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Centrála Deutsche Bank ve Frankfurtu

To vedlo k dalším propadům hodnoty akcií Deutsche Bank, která se v posledních letech zapletla do celé řady dalších skandálů. „V současném prostředí i nejminimálněji negativní zpráva stačí k tomu, aby se lidé začali zbavovat rizikových aktiv, zejména pokud jde o tak citlivá témata jako praní špinavých peněz,” nechal se slyšet portfolio manažer společnost Aramea Andreas Meyer.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Německá policie zasahuje v sídle Deutsche Bank kvůli podezření z praní špinavých penězVideo: AP

Danske Bank, která je největším poskytovatelem úvěrů v Dánsku, zatím nereagovala na žádost agentury Reuters o vyjádření.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám