Hlavní obsah

Statistici dostanou údaje o cenách přímo od řetězců

Novinky, Tomáš Volf

První z velkých obchodních řetězců začnou příští rok poskytovat Českému statistickému úřadu (ČSÚ) data ze svých pokladních systémů. Statistici údaje využijí k přesnějším výpočtům inflace a statistik obchodu. Ve středu o tom informoval místopředseda ČSÚ Jaroslav Sixta.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Obchodníci mají statistikům posílat údaje o objemech prodaného zboží a tržbách jednou nebo dvakrát měsíčně, podle velikosti řetězce. Z údajů ČSÚ může zjistit ceny zboží a jejich vývoj. Zpočátku to chce využít hlavně při sledování cen potravin, které obchody často mění v rámci různých slevových akcí.

V příštím roce začnou data dodávat první velké řetězce zaměřené na prodej potravin, ČSÚ se domluvil například s firmou Ahold (obchody Albert) nebo sítí prodejen COOP, které působí hlavně na venkově. V příštích letech by mělo tyto údaje poskytovat zhruba 20 největších obchodních řetězců podle výše tržeb a podílu na trhu. Má jít o obchody s obratem několika miliard korun ročně. Systém by se mohl rozšířit také třeba na řetězce lékáren, drogerií nebo hobbymarketů.

Data chtějí po dobrém

„Nenarazili jsme na zásadní odpor velkých řetězců,“ popsal Sixta. Podle něj je cílem úřadu dohodnout se na dobrovolném poskytování dat. Upozornil ale, že podle směrnice EU i české vyhlášky mají řetězce povinnost tato data na vyžádání dát. Za jednorázové porušení hrozí sankce ve výši 100 tisíc korun, podle místopředsedy je ale důležitější faktor případné poškození dobrého jména řetězce, pokud by data odmítal poskytovat.

Údaje o cenách dosud dostával úřad ve výkazech od řetězců nebo je zjišťovali tazatelé přímo na prodejnách. Do těch obchodů, které budou dávat údaje ze systémů, už tazatelé chodit nebudou.

„V oblasti potravin se ceny rychle mění, tazatelky nestíhají. Lidé také podle cen mění nákupní chování, třeba za lepší cenu nakoupí víc do zásoby,“ komentoval Jiří Mrázek, ředitel odboru statistiky cen ČSÚ. Díky údajům z pokladních systémů tak statistici budou mít přesnější údaje o vývoji cen jednotlivých potravin, jako třeba svého času ostře sledovaného másla nebo brambor.

Statistici uvádějí, že potřebují odlišná data a v jiné formě, než dostává stát prostřednictvím elektronické evidence tržeb (EET).

Změnu vítá i ČNB

Statistici odhadují, že díky nové metodě se vývoj cen některých výrobků oproti současné metodě může lišit o jednotky procent. Dopad na celkovou inflaci ale bude nejvýše v řádu desetin procenta.

První rok provozu má být testovací a má vychytat případné chyby. Data se budou přenášet šifrovaná. Statistici neočekávají, že by jim obchodníci dávali falešná data, údaje budou ověřovat i s dalšími zdroji. „Pokud bychom měli třeba podezření na nějaký únik, stejně to nemůžeme říct, máme povinnost mlčenlivosti,” upozornil Sixta.

Novou metodu vítají i zástupci České národní banky. „Zpřesní to výpočet údajů o inflaci, podrobnější data využijí naši analytici,“ řekl šéf měnové sekce České národní banky Petr Král. Kvalitnější statistika podle něj posílí mandát ČNB v oblasti měnové politiky.

Podle předsedy Asociace českého tradičního obchodu a šéfa COOP Zdeňka Juračky by neměly mít velké obchody s poskytováním dat problémy ani dodatečné náklady.

Data obchodníků už delší dobu získávají pro statistiky například v Norsku či Nizozemsku, v současnosti takový systém funguje také například ve Švýcarsku, Belgii, Dánsku, Švédsku a Slovinsku. Další země včetně Slovenska tuto změnu připravují.

Reklama

Výběr článků

Načítám