Hlavní obsah

Taxikáři budou v listopadu opět protestovat proti Uberu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Taxikáři chystají v Praze protesty proti dosavadnímu postupu státu vůči poskytovatelům taxislužeb typu Uber či Taxify. Akce se uskuteční od 13. do 16. listopadu na Letné a pořádá ji Sdružení českých taxikářů (SČT). Uvedl to předseda sdružení Petr Polišenský.

Foto: Novinky

Protest taxikářů na Strahově

Článek

Zda budou taxikáři blokovat pražskou dopravu, neuvedli. SČT požaduje novelu zákona o silniční dopravě, vypnutí zmíněných aplikací nebo uvolnění cen. Taxikáři protestovali v Praze na začátku letošního roku, kdy pomalými jízdami blokovali centrum města.

Ministerstvo dopravy začalo v uplynulých měsících připravovat novelu zákona o silniční dopravě. Podle taxikářů je ale návrh špatný. "Požadujeme, aby ministerstvo navrhovanou novelu úplně stáhlo a začalo seriózně spolupracovat a vytvářet ji se všemi odbornými subjekty, ať zájmovými, či komerčními, kterých se problematika taxislužby týká," uvedlo SČT ve svém prohlášení.

Zároveň chce, aby vláda a příslušné úřady zakročily proti Uberu a Taxify, jejichž fungování považují za nelegální. „Požadujeme okamžitou reakci příslušných orgánů, které musí konečně chránit zákonnost v této zemi. Což se dá udělat jediným způsobem. Neprodleným vypnutím aplikací, které nelegální a trestnou činnost umožňují,” uvedlo sdružení.

Dalším požadavkem jsou změny v systému regulovaných cen ve městech. Nejvyšší možná sazba za kilometr je například v Praze. "Aby byla v souladu s náklady a vývojem cen," uvedli taxikáři.

Foto: Novinky

Taxikáři blokovali dopravu v Praze ve čtvrtek, v pátek i v pondělí.

Zástupci vlády a Uberu podepsali letos na přelomu dubna a května memorandum, v němž se firma zavázala ke zřízení českého živnostenského oprávnění, které jí zatím schází. Řidiči Uberu budou muset splňovat podmínky pro běžné taxikáře včetně licence či zkoušky z místopisu. Memorandum kritizovali tradiční taxikáři, podle nichž vláda tímto krokem přistoupila k legalizaci nelegálního podnikání a problém tím neřešila.

Tradiční taxislužby v prvních měsících letošního roku uspořádaly na protest proti Uberu a Taxify několik pomalých jízd Prahou, kterými blokovaly dopravu. Kritizovaly fakt, že řidiči alternativních služeb jezdí bez licence a taxametrů. Uber v minulosti argumentoval tím, že není taxislužbou, ale že zprostředkovává spolujízdu v rámci sdílené ekonomiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám