Hlavní obsah

Hospodářský růst eurozóny i celé Unie zpomalil

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Růst hrubého domácího produktu (HDP) eurozóny ve třetím čtvrtletí meziročně zpomalil z 2,2 na 1,7 procenta. Hospodářský růst celé evropské osmadvacítky dosahoval v tomto čtvrtletí 1,9 procenta, před rokem to bylo 2,1 procenta. V úterý to uvedl evropský statistický úřad Eurostat.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Ilustrační snímek

Článek

„Nižší než očekávaný růst byl vyvolán zpomalením ekonomik v Německu (problémy automobilek s novými emisními limity) a v Itálii (celková slabost výrobního průmyslu). Jedná se o předběžné číslo, které bude ještě upřesněno. Nicméně zdá se, že ekonomika eurozóny zpomaluje,” uvedl Michal Špaček z NN Investment Partners.

„A protože vzájemné propojení mezi vývojem hospodářství v eurozóně a u nás je od hospodářské krize v roce 2008 velmi vysoké (do oblasti směřuje většina českého zahraničního obchodu), klesající tempo růstu v zemích platících eurem pocítíme i u nás,” dodal.

„Pro středoevropský region jsou data z eurozóny připomínkou, že vnější poptávka ve zbytku letošního roku a zřejmě ani v roce 2019 neporoste příliš silně, což například v případě české ekonomiky též vede k viditelnému zpomalení tempa růstu HDP,” domnívá se ekonom Generali Investments Radomír Jáč.

„Slabší hospodářský růst v eurozóně a jeho dopad na českou ekonomiku pak není příznivou zprávou ani pro korunu,” uzavřel ekonom.

Reklama

Výběr článků

Načítám