Hlavní obsah

Státní dluh od začátku roku stoupl na 1,67 biliónu

• Aktualizováno
Novinky, tov

Státní dluh České republiky ke konci třetího čtvrtletí stoupl oproti začátku roku o 46,7 miliardy korun na 1,671 biliónu korun. Oproti minulému kvartálu ale dluh klesl a snižuje se i poměr dluhu k výkonu ekonomiky. V pátek o tom informovalo ministerstvo financí. Na každého Čecha připadá hypotetický dluh 157 tisíc.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj státního dluhu ČR.

Článek

Výše státního dluhu během roku kolísá vzhledem k termínům aukcí a splátek státních dluhopisů. Ke konci loňského roku činil po zaokrouhlení 1,625 biliónu korun, v polovině letošního roku roku dosahoval výše 1,713 biliónu.

Ke konci září tedy oproti předchozímu čtvrtletí státní dluh klesl o 42,1 miliardy a podle odhadů resortu do konce roku ještě dál klesne.

„Ministerstvo financí v současnosti předpokládá, že ke konci letošního roku bude výše státního dluhu činit 1623,7 miliardy korun. Bude pokračovat trend poklesu státního dluhu v poměru k HDP, ke konci roku by měl činit 31,3 procenta HDP, což znamená meziroční pokles o 0,8 procentního bodu,“ uvedlo ministerstvo. Dodalo, že nadále využívá příznivé podmínky na finančním trhu.

Podíl dluhu na HDP je aktuálně 31,9 procenta, ke konci loňského roku byl 32,2 procenta a koncem roku 2016 téměř 34 procent.

Státní dluh je tvořen dluhy vlády a vzniká především hromaděním schodků státního rozpočtu. Financován je pokladními poukázkami, státními dluhopisy, přímými půjčkami nebo půjčkami od Evropské investiční banky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám