Hlavní obsah

Akcie automobilky Aston Martin po debutu na burze klesly

Akcie výrobce luxusních automobilů Aston Martin první den obchodování na burze v Londýně klesly o více než šest procent. Vstup automobilky na burzu je po desítkách let první primární nabídkou akcií britského výrobce aut.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Logo Aston Martin

Článek

Britská automobilka Aston Martin stanovila cenu pro primární nabídku akcií na 19 liber (550 korun) za akcii. To ohodnocuje celou společnost na 4,33 miliardy liber (125 miliard korun). Během dopoledne se však akcie propadly až o 6,5 procenta na 17,75 libry.

Londýnská akciová burza ve středu zahájila podmíněné obchodování s akciemi firmy. Standardní obchodování má začít 8. října. Obchody v podmíněném režimu jsou burzou garantovány, k jejich vypořádání však dochází nejdříve v den zahájení oficiálního obchodování. Tento způsob se obvykle používá v případě, že cenné papíry ještě nejsou fyzicky vydané, což je technická záležitost.

Sedmkrát zbankrotoval

Společnost Aston Martin byla založena před 105 lety a proslavil ji mimo jiné fiktivní tajný agent James Bond, který v literárním i filmovém zpracování řídil její vozy. Firma prodává zhruba 25 procent své produkce do zemí Evropské unie. Aston Martin vlastní konsorcium investičních firem z Kuvajtu a italské InvestIndustrial. Skoro pětiprocentní podíl vlastní automobilka Daimler výměnou za napojení na technologie pro autonomní auta.

Aston Martin loni vykázal poprvé od roku 2010 zisk a ve své historii sedmkrát zbankrotoval. Obavy o schopnost automobilky vypořádat se s ambiciózním plánem růstu výroby zřejmě podle analytiků způsobily i propad akcií. Firma chce v budoucnu výrazně zvyšovat výrobu. Investuje proto veškerou svoji hotovost do dosažení tohoto cíle. Nezůstává jí tak nic na výplatu dividend nebo snížení dluhu.

Automobilka vyrábí auta pouze v Británii a v příštím roce tam hodlá otevřít svůj druhý montážní závod. Od roku 2014, kdy její vedení převzal Andy Palmer, hospodaření firmy prošlo zásadním obratem a vstupem na burzu chce završit svůj úspěšný přerod ve výdělečný podnik.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám