Hlavní obsah

SynBiol z Babišových svěřenských fondů se loni dostal do zisku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupina SynBiol ze svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše (ANO) se loni dostala z předloňské ztráty 181,7 miliónu korun do čistého zisku 40,4 miliónu korun. Konsolidované tržby meziročně stouply o 15,1 procenta na 3,9 miliardy korun. Vyplývá to z výroční zprávy firmy zveřejněné ve Sbírce listin. SynBiol mimo jiné vlastní společnost Imoba, která je majitelem Farmy Čapí hnízdo.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Farma Čapí hnízdo na Benešovsku

Článek

Jediným akcionářem SynBiolu byl do předloňského února současný premiér Andrej Babiš (ANO). Aby vyhověl zákonu o střetu zájmů, vložil akcie skupiny spolu s akciemi koncernu Agrofert do svěřenských fondů.

Imoba se podle výroční zprávy v loňském roce přehoupla z předloňské ztráty 192 miliónů korun do čistého zisku 401,5 miliónu Kč. Tržby činily 272,64 miliónu korun, výnosy z transakcí se spřízněnými stranami 151,58 miliónu.

Kvůli podezření z pokusu o dotační podvod v kauze Čapí hnízdo je stíháno sedm lidí. Jsou mezi nimi premiér Babiš a jeho manželka Monika Babišová, švagr Martin Herodes a Babišovy dvě dospělé děti. Babišová letos odešla z vedení Imoby.

Babiš ve svěřenských fondech figuruje jako takzvaná obmyšlená osoba, respektive beneficient. I když tedy firmy formálně nejsou jeho majetkem, zisk mu podle právníků může plynout i nadále.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám