Hlavní obsah

Automobilka Tatra vydělala přes půl miliardy

Kopřivnická automobilka Tatra Trucks vytvořila v loňském roce čistý zisk 556 miliónů korun. Zisk byl o 34,2 miliónu korun (6,6 procenta) vyšší než v roce 2016. Tržby vzrostly meziročně o 400 miliónů korun (8,1 procenta) na 5,34 miliardy. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti.

Foto: Pavel Karban, Právo

Spolumajitelé automobilky Tatra Jaroslav Strnad (vlevo) a René Matera.

Článek

„Společnost Tatra Trucks zaznamenala období výrazného růstu poptávky po těžkých nákladních vozech, ať už v oblasti speciálních projektů či běžného komerčního trhu,” uvedli ve výroční zprávě předseda představenstva Petr Rusek a místopředseda Radek Strouhal. Během roku se podle nich hospodářská situace společnosti dále výrazně posílila.

Tatra loni vyrobila 1481 vozidel (o 155 více než v roce 2016) a 1338 aut prodala. Automobilka vyrábí kromě standardizovaných modelových řad i speciální nákladní vozidla na míru požadavkům zákazníka. Osmdesát procent produkce automobilky jde na export.

Tatra v srpnu podepsala s partnerskou společností Che-pej Čchang čeng Automotive Manufacturing smlouvu o licenční výrobě těžkých nákladních aut Tatra v Číně. Čínský výrobce by měl produkovat stovky vozidel ročně.

Tatra Trucks má zhruba 1200 zaměstnanců, dalších více než 600 lidí pracuje v dceřiné firmě Tatra Metalurgie. Vlastníky společnosti jsou čeští podnikatelé Jaroslav Strnad s podílem 65 procent a René Matera s podílem 35 procent. Tatru získali v roce 2013 v dražbě.

Reklama

Související témata:

Související články

Tatra má unikátní hasičský speciál Tigon

Kopřivnická Tatra poprvé ukázala hasičský speciál Tigon, který se může nasadit pro boj s ohněm i ve ztížených podmínkách a v náročném terénu. Jedná se...

Výběr článků

Načítám