Hlavní obsah

CEFC Shanghai má problémy se splácením úroků

Společnost CEFC Shanghai International Group, která je dceřinou firmou čínské CEFC China Energy, si není jistá, zda bude schopna uhradit nadcházející úrokové platby u svých dluhopisů se středně dlouhou dobou splatnosti. Firma to oznámila v úterý.

Foto: Aizhu Chen, Reuters

Logo CEFC na centrále v Šanghaji

Článek

Úroky v objemu 187,5 miliónu jüanů (zhruba 600 miliónů korun) budou splatné k 26. září. CEFC Shanghai již letos pětkrát promeškala své povinnosti při splácení dluhopisů, napsala agentura Reuters.

Nejistota kolem finančních závazků CEFC Shanghai panuje od února, kdy se ukázalo, že nezvěstný šéf mateřské CEFC China Energy a poradce českého prezidenta Miloše Zemana Jie Ťien-ming čelí vyšetřování kvůli podezření z hospodářské kriminality.

Původně soukromá skupina CEFC letos kvůli vysokému zadlužení upadla do problémů. Po překotném vývoji na jaře výkon akcionářských práv nad CEFC Europe působící v ČR převzala čínská státní firma CITIC.

Skupina CEFC
Působí v energetice, ve financích a v průmyslu. V Česku koupila podíly například v aerolinkách Travel Service nebo v cestovní agentuře Invia.cz. Ovládá Pivovary Lobkowicz Group a je majoritním vlastníkem fotbalové Slavie i stadiónu v Edenu.Eden je podle informací Radiožurnálu v zástavě. Banka J některé nemovitosti CEFC zastavila kvůli obří půjčce. Vedle Edenu jde o budovu bývalé Živnobanky v centru Prahy nebo o luxusní pětihvězdičkový hotel Le Palais Art Hotel Prague.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám