Hlavní obsah

Bilance zahraničního obchodu v červenci skončila schodkem

Aktualizováno

Bilance zahraničního obchodu Česka skončila v červenci schodkem 4,8 miliardy korun, což je meziročně o 2,9 miliardy více. Negativně ji ovlivnil obchod s ropou a zemním plynem, naopak příznivý vliv měl obchod s počítači a elektronikou. Vyplývá to z předběžných výsledků, které ve čtvrtek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Vincent West, Reuters

Zahraniční obchod (ilustrační snímek)

Článek

Vývoz v červenci stoupl meziročně o 11,1 procenta na 268 miliard korun, za jednotlivé měsíce letošního roku jde ale o nejnižší údaj. Nejvíc se letos exportérům dařilo v červnu, kdy vyvezli zboží za 319 miliard korun.

Dovoz v červenci dosáhl 273 miliard korun, což bylo o 12,2 procenta více než před rokem. Letos je to druhý nejnižší údaj po únoru s dovozem za 265 miliard korun.

„České exporty byly v červenci ochromeny celozávodními dovolenými v automobilovém průmyslu,” hlavní ekonom Komerční banky Viktor Zeisel.

„Komoditní bilanci oproti loňskému roku zhoršují vyšší ceny surovin na světových trzích. Například ropa je v dolarovém vyjádření o více než 40 procent dražší než vloni,” dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám