Hlavní obsah

Automobilka Aston Martin vydá akcie na burze v Londýně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský výrobce luxusních automobilů Aston Martin ve středu potvrdil, že se chystá vstoupit na londýnskou burzu. Po letech by šlo o první primární nabídku akcií (IPO) britského výrobce aut.

Foto: Phil Noble, Reuters

Logo Aston Martin.

Článek

Podle dřívějších informací zdrojů agentury Reuters by akciový trh mohl firmu ohodnotit až na pět miliard liber (zhruba 142 miliard korun).

Šéf podniku Andy Palmer doufá, že vstup na burzu se uskuteční do konce roku. Podle něj půjde o „klíčový milník“ v historii společnosti.

Aston Martin ve středu oznámil, že za první pololetí vytvořil zisk před zdaněním 42 miliónů liber (1,2 miliardy korun). Tržby ve stejném období díky silné poptávce po modelu DB11 a modelech Volante vzrostly o osm procent na 445 miliónů liber. Loni se firma dostala do zisku poprvé od roku 2010.

Foto: Aston Martin

Sean Connery u Astonu Martin DB5

Společnost Aston Martin byla založena před 105 lety a proslavil ji mimo jiné fiktivní tajný agent James Bond.

Firma prodává zhruba 25 procent své produkce do zemí Evropské unie. Svou jedinou továrnu provozuje v Británii, další by měla zahájit výrobu v roce 2019. Společnost, jejímiž většinovými vlastníky jsou kuvajtští a italští investoři, spolupracuje na vývoji elektrického létajícího vozu a také na vývoji osobní ponorky.

Několik jiných slavných britských automobilek jako Jaguar, Bentley nebo Rolls-Royce koupily zahraniční firmy, připomněl server BBC. Například Rolls-Royce patří od roku 2000 německému koncernu BMW.

Reklama

Výběr článků

Načítám